Záver roka 2022 môže byť taký teplý, ako ešte nebol. Predpovede avizujú v našej oblasti až +20 °C

Peter Minárik

Máme pred sebou posledné dni tohto roka a numerické modely sa začínajú zhodovať v tom, že posledné dni tohto roka prinesú nadpriemerne vysoké teploty, ktoré v niektorých oblastiach Slovenska pokoria rekordy. Očakávajte veľmi teplý silvestrovský deň a podobne teplý bude aj Nový rok.

Celkom určite si pamätáte na minuloročný Silvester. Našu oblasť zasiahol teplý vzduch, ktorý priniesol rekordne vysoké teploty na Silvestra 2021. Aj na našom území išlo o najteplejší Silvester v histórii vôbec.

Najvyššia teplota bola pred rokom nameraná v Bratislave, kde sa teplota dostala na +16,3 °C. Veľmi teplo však bolo aj na ďalších miestach nášho územia, no smerom na východ bolo chladnejšie.

Tohtoročný Silvester bude po tom minuloročnom zdá sa opäť mimoriadne teplý a opäť budú teploty atakovať rekordy.

Teploty budú stúpať až k +20 °C

Numerické modely avizujú, že na Silvestra bude naša oblasť vystavená veľmi teplému juhozápadnému prúdeniu, ktoré prinesie nezvyčajne teplý vzduch. Teplota by mala na viacerých miestach stúpať nad +10 °C, no vzduch, ktorý k nám bude prúdiť bude vlhší a na horských masívoch sa bude vysušovať. To bude rozdiel oproti minuloročnej situácii.

Na záveterných stranách hôr v dolinách a v kotlinách by malo byť teplejšie ako v nížinách. Na výrazné oteplenie upozornili aj rakúski meteorológovia, kde minulý rok namerali najvyššiu teplotu na úrovni +18,3 °C. Tento tok sa očakáva, že vplyvom fénového efektu môžu teploty v záveternej časti Álp vystúpiť až k +20 °C, čo by prekonalo minuloročné rekordné teploty.

v rakúsku sa očakávajú veľmi vysoké teploty, zdroj: Ubimet
v Rakúsku sa očakávajú veľmi vysoké teploty, zdroj: Ubimet

Rekordne teplo bude aj na Slovensku

Spomínaný fénový efekt však budeme zaznamenávať aj u nás. Najvýraznejšie sa prejaví na záveternej strane Tatier, a to predovšetkým na poľskej strane Tatier, ale aj v oblasti Oravy. Oravská obec Liesek drží na Silvestra doterajší rekord +8,1 °C, ktorý zaznamenali minulý rok.

Tu však numerické modely odhadujú, že staničný rekord s najväčšou pravdepodobnosťou padne, a dokonca tu teploty môžu stúpať až k +15 °C.

Na západnom Slovensku by sme rekordy na Silvestra nemali zaznamenávať. +16 °C, ktoré boli zaznamenané minulý rok v Bratislave pri inej synoptickej situácii by nemali byť pokorené a teplo bude skôr v iných častiach Slovenska. Staničné rekordy tak budú padať najmä na strednom a východnom Slovensku, kde minulý rok tak teplo nebolo.

Pripravte sa tak na rekordne teplý silvestrovský deň a aj večer, ktorý neprinesie mrazy. Teplo bude aj na Nový rok a môžeme dúfať, že známa pranostika „Ako na Nový rok, tak po celý rok!“ sa nevyplní, aj keď o tomto roku to povedať nemôžeme. Nový rok 2022 bol veľmi teplý a doteraz všetky periódy tohto roka boli taktiež nadpriemerne veľmi teplé.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd