Zažili sme jednu z najchladnejších jarí za posledných 40 rokov

Veronika Salayová

Tohtoročná jar bola jednou z troch najchladnejších jarí na niektorých miestach západného Slovenska za posledných 40 rokov.

Pretrvávajúce chladné počasie v priebehu mája posunulo tohtoročnú jar na niektorých miestach západného Slovenska medzi tri najchladnejšie jari za posledných minimálne 40 rokov, informuje SHMÚ.

Napríklad v Hurbanove je tohtoročná jar tretia najchladnejšia dokonca od roku 1971. Na viacerých miestach Slovenska bola zaznamenaná rekordne nízka minimálna denná teplota vzduchu. Rekordov počas tohtoročnej jari bolo hneď niekoľko.

Rekordne nízke teploty

Dňa 26. mája teploty prekonali rekordy minimálnej teploty z roku 1991, a to na meteorologických staniciach v Myjave, kde namerali iba +1 °C, v Slovenskom Grobe +3,6 °C, v Bratislave-letisko +3,4 °C, v Kráľovej pri Senci +3,6 °C, v Jaslovských Bohuniciach +2,7 °C a v Nitre +2,3 °C.

Okrem toho viac meteorologických staníc prevažne v západnej polovici Slovenska zaregistrovalo minulú stredu druhú najnižšiu minimálnu dennú teplotu vzduchu pre 26. máj.

„V Hurbanove  s teplotou +3,7 °C to bola druhá najnižšia minimálna denná teplota vzduchu pre 26. máj dokonca od roku 1901, pričom nižšia tam bola hodnota tejto charakteristiky teploty vzduchu v tomto termíne za posledných aspoň 121 rokov iba v roku 1960 (+3,5 °C),“ uviedli meteorológovia zo SHMÚ.

Zrážok je aktuálne dosť

Teplotne bola jar veľmi podpriemerná a chladná. Čo sa zrážok týka, tie boli na začiatku jari podpriemerné, no posledné týždne sa dali do normálu.

Aktuálne prevládajú na území Slovenska normálne až mierne vlhké podmienky. Veľmi vlhko je napríklad v Trenčíne, Prievidzi, Žiline a Čadci.

Deficit zrážok je za posledných 90 dní najvyšší v Rimavskej Sobote, až okolo -50 mm. Deficit zrážok okolo -40 mm je aj vo Švedlári a Orechovej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd