Zaznamenali sme tretí najteplejší deň v histórii Slovenska. Môže byť však ešte teplejšie

Peter Minárik

Počas dnešného dňa sme na našom území zaznamenali tretí najteplejší deň v histórii meraní vôbec a neboli sme ďaleko od prekonania historického teplotného rekordu. Ten by však mohol padnúť ešte v nasledujúcich dňoch.

Presne pred 15 rokmi a jedným dňom dňa 20.7.2007 sme na Slovensku namerali historicky najvyššiu teplotu v histórii meteorologických meraní. V Hurbanove sme namerali teplotu, ktorá dosiahla až +40,3 °C.

Dnes, teda 15 rokov a jeden deň po tejto udalosti sme mohli prepísať historické rekordy. Teplota sa dostala na rovných +40,0 °C. Môže za to príliv mimoriadne teplého vzduchu, ktorý do našej oblasti pumpuje tlaková výš so stredom nad južným Poľskom. Táto tlaková výš priniesla v uplynulých dňoch štyridsiatky do mnohých častí Európy.

Dnes sa mimoriadne vysoké teploty dostali až nad naše územie a takéto mimoriadne vysoké teploty sa na našom území očakávajú aj v nadchádzajúcich dňoch.

Teplota dosiahla +40,0 °C

Dnes sme zaznamenali tretí najteplejší deň v histórii meteorologických meraní a to po 15:00 v obci Dolné Plachtince, neďaleko Veľkého Krtíša. Táto dedinka, ležiaca západne od Veľkého Krtíša so 635 obyvateľmi je tak držiteľom jednej z najvyšších teplôt na území Slovenska. Neboli sme ďaleko od rekordu, ktorý sa očakával. Teplota totiž začala prudko rásť a od hranice +40,3 °C sme neboli ďaleko, no pomerne nečakane sa nárast teploty o 15:20 zastavil a na tejto hodnote zotrval niekoľko desiatok minút, čo je tiež neštandardné.

Stanica SHMÚ, na ktorej padol teplotný rekord, sa nachádza vedľa hlavnej cesty číslo 75 medzi obcou Dolné Plachtince a mestom Veľký Krtíš v záhradke pri Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom.

Môže byť ešte teplejšie

Dnešná teplota, ktorú sme zaznamenali na území Slovenska patrí k najvyšším v histórii. Prvenstvo drží stále Hurbanovo, kde 20.7.2007 bolo nameraných +40,3 °C. Druhá najvyššia teplota bola nameraná v ten istý deň v Dudinciach a potom 8.8.2013 v Gabčíkove na hodnote +40,2 °C.

Aktuálne je mimoriadne teplo aj na ďalších miestach nášho územia. Nad +30 °C, teda nad hranicou tropického dňa je aktuálne takmer na celom území Slovenska.

V nadchádzajúcich dňoch nie je vylúčené, že teplota pokorí historické rekordy. Je totiž možné, že v sobotu, kedy k nám príliv teplého vzduchu pred blížiacim sa studeným frontom bude vrcholiť, môže byť ešte o čosi teplejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd