Zem by mohla o pár hodín zasiahnuť vzácna meteorická búrka. Bude to všetko alebo nič

Veronika Salayová

Astronómovia predpovedajú veľmi zriedkavú meteorickú búrku, ktoré sa vyskytne raz za niekoľko rokov. Našu planétu by mohla jedna z takýchto búrok zasiahnuť už túto noc, avšak ostáva naďalej otázne, či k nej vôbec dôjde. Šanca je 50 : 50. 

Zem by o pár hodín mohla zasiahnuť veľmi zriedkavá meteorická búrka. O meteorickej búrke hovoríme vtedy, ak je frekvencia meteorov výrazne vyššia ako pri meteorických rojov.

Ide o stovky možno až vyše tisíc „padajúcich hviezd“ za hodinu a nočná obloha je na niekoľko minút doslova posiata meteormi. Takýto pohľad na nočnú oblohu sa v priebehu života nepodarí vidieť hocikomu.

Naposledy k takejto meteorickej búrke na Zemi došlo v roku 2001 a od vtedy nebola pozorovaná žiadna, čiže zrejme pôjde o prvú meteorickú búrku za viac ako 20 rokov.

Astronómovia však upozorňujú, že nie je isté, či vôbec k meteorickej búrke dôjde, pretože táto udalosť sa nedá predpovedať s istotou. Šanca je 50 : 50, čiže to bude všetko alebo nič, informuje NASA. 

Kde? Kedy? Ako?

Možná meteorická búrka bude pochádzať z kométy Schwassmann–Wachmann 3 (SW3), ktorá je v procese rozpadu. Táto kométa je zodpovedná za úlomky prachu, ktoré spôsobujú meteorický roj Tau Herculids.

Kométa SW3 sa v roku 1995 rozdelila na veľké fragmenty a odvtedy sa ďalej štiepi. Už túto noc z pondelka na utorok by sa úlomky kométy mohli dostať do blízkosti Zeme a byť viditeľné zo Zeme.

„Ak sa úlomky kométy SW3 budú pohybovať pomalšie ako rýchlosťou 321 km/h, potom sa na Zem nič nedostane a z tejto kométy nebudú pozorovateľné žiadne meteory,“  uviedol Bill Cooke z NASA. 

Podľa niektorých prognóz, ak by k meteorickej búrke predsa len došlo, bude najlepšie pozorovateľná zo Severnej Ameriky počas jasnej noci okolo 2.00 hod. Meteory budú zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Herkula na severnej oblohe.

„Ak sa k nám dostanú tento rok, úlomky z SW3 budú narážať na zemskú atmosféru veľmi pomaly a budú sa pohybovať rýchlosťou 16 kilometrov za sekundu,“ uviedla americká agentúra. Očakáva sa, že meteorická búrka bude trvať iba okolo 15 minút. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd