Zem čoskoro zasiahne geomagnetická búrka. Kedy presne a na čo sa treba pripraviť?

Veronika Salayová

U o pár dní našu planétu zasiahne ďalšia geomagnetická búrka. Tá prinesie narušenie správneho fungovania satelitných technológií či kolísanie elektrickej siete. Kedy presne čakať výpadky?

K Zemi sa približuje vysokorýchlostný prúd slnečného vetra, pričom plynný materiál prúdi z kaňonovitého otvoru v slnečnej atmosfére, informuje SpaceWeather.

Príchod slnečného vetra s nabitými časticami koronálnej hmoty sa očakáva začiatkom decembra. Keď nabité častice dosiahnu magnetické pole Zeme, dôjde ku geomagnetickej búrke.

Tá by našu planétu mala zasiahnuť 1. alebo. 2. decembra a mala by dosiahnuť silu triedy G1, predikuje NOAA SWPC. Pôjde teda o slabšiu geomagnetickú búrku, ktorá však môže narušiť správne fungovanie satelitných technológií či kolísanie elektrickej siete.

Treba sa tak pripraviť na možné krátkodobé výpadky mobilného či internetového signálu vrátane GPS. Možné sú aj polárne žiary, tie sa však objavia iba vo vyšších zemepisných šírkach. 

Čo je to geomagnetická búrka?

Keď sa na Slnku vyskytnú javy náhlej a prudkej aktivity, ako sú slnečné erupcie, Slnko následne vychrlí do priestoru veľké množstvo vysokoenergetických častíc, ktoré sa rýchlo šíria vesmírom.

Ak sú tieto častice vyvrhnuté smerom k Zemi a dosiahnu až na našu planétu, tak prúd nabitých častíc reaguje s magnetosférou Zeme. V rámci tejto interakcie môže dôjsť k dočasným výpadkom elektrickej energie, rádiového signálu alebo satelitných komunikačných systémov.

Následne vznikajú javy, ktoré zo Zeme, najčastejšie v okolí pólov, môžeme pozorovať a nazývame ich polárne žiary. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd