Zem dnes zasiahne geomagnetická búrka. Čo môže spôsobiť?

Peter Minárik

Počas minulého týždňa došlo k uvoľneniu koronálnej hmoty smerom k našej planéte. To podľa predikcií dnes spôsobí geomagnetickú búrku, ktorá môže dosiahnuť až triedu G2.

Slnečná aktivita bola v priebehu minulého týždňa veľmi výrazná, čo viedlo k výronu koronálnej hmoty smerom k našej Zemi. Slnečná erupcia spôsobí, že počas dnešného dňa nás môže zasiahnuť geomagnetická búrka.

Tá môže narušiť hneď niekoľko aspektov nášho života. Bežní ľudia to síce nemusia zaznamenať, no pracovníci v energetike, či v astronómii dnes asi pokojný deň mať nebudú.

Na Slnku totiž došlo k vyvrhnutiu častíc s vysokou energiou smerom k našej Zemi. Prúd týchto častíc potom interferuje s magnetickým pólom našej planéty. 

Čakajú sa dve geomagnetické búrky

Podľa prognostikov z Národného úradu pre oceán a atmosféru NOAA nás dnes čakajú dve geomagnetické búrky. Prvá o intenzite G1 by mala ovplyvniť našu planétu ešte počas dnešného dopoludnia.

V priebehu popoludnia sa očakáva silnejšia geomagnetická búrka o sile G2. Geomagnetické búrky môžu dosiahnuť intenzitu od G1 po G5.

K akým problémom môže dôjsť?

Geomagnetická búrka o sile G2 môže postihnúť energetické siete a transformátory. V energetickej sústave totiž môže dochádzať k výkyvom, čo by mohlo lokálne zapríčiniť aj výpadky v dodávkach elektrickej energie.

Väčší vplyv však bude mať geomagnetická búrka na prevádzku satelitov. Rôzne satelitné technológie, ktoré využívame denne od GPS až po satelitné či internetové technológie tak môžu zaznamenať výpadky.

Geomagnetická búrka však prinesie aj niečo ,,pekné,,. Tá totiž môže vyprodukovať veľkolepé polárne žiary viditeľné aj v neobvyklých, južnejších zemepisných šírkach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd