Zem sa zrýchľuje. Rok 2021 môže byť najkratší za posledné roky

Veronika Sádovská

Rotácia Zeme sa postupne mení. Až do minulého roku sa Zem spomaľovala. V roku 2020 sa začala zrýchľovať a tento rok by mal byť ešte "rýchlejší".

V roku 2020 zaznamenali najkratší deň v histórii. Tento rok zažijeme pravdepodobne jeden z najkratších rokov za posledné desaťročia. Je to preto, že Zem sa otáča rýchlejšie.

Ako vieme, naša planéta sa otočí okolo svojej osi za 24 hodín. To predstavuje 86 400 sekúnd. Vývojom a používaním atómových hodín vedci už v 50. rokoch minulého storočia dokázali, že dĺžka jednotlivých dní nie je rovnaká a líši sa v milisekundách.

Atómové hodiny sa považujú za najpresnejšie v meraní času. Ich chybovosť je 1 sekunda za 100 miliónov rokov.

Vďaka nim sa zistilo, že až do minulého roku sa dni skôr predlžovali a teda Zem sa točila pomalšie. 

V roku 2020 však zaznamenali najkratší deň od roku 1973. Bol to 19. júl, ktorý mal o 14 602 milisekúnd menej ako spomínaných 86 400 sekúnd. A takýchto podobných dní bolo v minulom roku až 28.

Vedci predpokladajú, že tento rok sa Zem bude točiť ešte rýchlejšie a to približne o 0,5 sekundy. To bude porovnateľné s rokom 1937.

Ak bude trend zrýchľovania pokračovať, budeme musieť sekundu v dĺžke dňa odpočítať. Naopak, ak sa Zem znova spomalí, je možné, že vedci budú musieť k číslu 86 400 pripočítať ešte jednu sekundu.

Odkiaľ sa však berie rozdiel v rýchlosti otáčania Zeme okolo svojej osi? Podľa planetológov má na to vplyv viacero faktorov. Vplyv Mesiaca, pohyb hmoty v rámci našej planéty, erózia pôdy, morský príliv a aj úroveň zrážok.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd