Zem stíchla. Vďaka pandémii koronavírusu je najmenej hlučná od začiatku tisícročia

Dominik Cenkner

Naša planéta Zem zažila vďaka, resp. kvôli, koronavírusu najtichší rok za posledné najmenej dve desiatky rokov. Zistil to tím seizmológov vedený odborníkmi z univerzity ETH v Zürichu.

Podľa merania vedcov sa v uplynulý rok v súvislosti s karanténami po celom svete podstatne znížila miera ľudskej aktivity a s ňou súvisiaci hluk. V niektorých obdobiach sa tzv. ambientný hluk spôsobený dopravou či činnosťou tovární znížil až o polovicu.

Na štúdii sa podieľalo 33 vedcov, ktorí namerali nižšiu hlučnosť v 185 z 286 seizmologických staníc. Pokles bol najviac citeľný najmä v mestách.

Práve tam sa totiž menej cestovalo, na minime bola letecká doprava a mnohé továrne a fabriky nefungovali. Pri uzávierkach boli mestá ešte tichšie než počas Vianoc, ktoré tradične patri k najtichším obdobím roka.

„Týždne počas karantény boli najtichšie v našich záznamoch,“ uviedol seizmológ John Clifton s odkazom na archívne dáta pokrývajúce posledných 20 rokov. „Vzhľadom na to, že hluk spôsobovaný človek sa neustále zvyšuje, to bolo zrejme najtichšie obdobie za veľmi dlhú dobu,“ dodal.

O jednoznačnej súvislosti karantén a zníženej hlučnosti vypovedá aj to, že experti dokázali vystopovať „vlnu ticha“ prebiehajúc medzi krajinami od Číny cez Taliansko až po USA podľa toho, ako sa postupne s rozširovaním nákazy uzavierali.

Tichšie prostredie tak podľa vedcov prispelo aj k tomu, že ich prístroje dokázali zaznamenať aj veľmi slabé zemetrasenie, ktoré by sa inokedy zmerať a zachytiť nedali. Tieto dáta tak budú dôležité pre ďalšie skúmanie.

Podľa seizmológa Fredericka Massina to môže prispieť k presnejším predpovediam budúcich väčších zemetrasení. „Bola to nevídaná príležitosť. Za bežných okolností by sme takýto experiment previesť nemohli,“ povedal Massin.

Vyzerá to teda tak, že pandémia koronavírusu, tak ako všetko vo svete, má svoje pre a proti. Otázkou tak už len zostáva, čo si z tohto obdobia zoberieme a či sa z neho poučíme.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd