Zem zasiahla nečakaná geomagnetická búrka. Tieto dni hrozia výpadky

Veronika Salayová

V nedeľu zasiahla našu Zem neočakávaná geomagnetická búrka triedy G1, v dôsledku ktorej sa v severských krajinách objavila veľkolepá polárna žiara. 

Pozorovatelia arktickej oblohy boli v nedeľu prekvapení, keď sa vyskytla nepredvídaná geomagnetická búrka triedy G1 . „Nevedeli sme, že budeme mať skvelú show polárnej žiary,“ povedal Markus Varik,  ktorý pozoroval veľkolepú polárnu žiaru v Tromsø v Nórsku.

Foto: M. Varik/Space Weather
Foto: M. Varik/Space Weather

Geomagnetická búrka bola neočakávaná, pretože prognózy vesmírneho počasia nepočítali s prúdom slnečného vetra.

Prúdenie prinieslo do magnetického poľa Zeme oblak hustej plazmy, čím sa otvorila trhlina v magnetosfére našej planéty, informuje Space Weather.

Vetry pochádzajúce zo slnečnej koróny sa môžu miešať s magnetickým poľom Zeme a spúšťať sériu javov vrátane geomagnetických búrok, t. j. porúch zemskej magnetosféry.

Keď dôjde k „nárazu“ slnečného vetra s nabitými časticami na magnetosféru Zeme, môžu sa objaviť aj dočasné výpadky elektrickej energie alebo satelitných komunikačných systémov. S geomagnetickými búrkami súvisí aj známy jav − polárne žiary.

Hrozia výpadky technológií

Podľa Space Weather je slnečná škvrna AR2907 obrátená k Zemi a môže kedykoľvek generovať silné explózie a výrony koronálnej hmoty smerom k našej Zemi. 

Dnes bola podľa Space Weather 20 %-ná šanca na slnečné erupcie triedy M a takmer 100 %-ná šanca na menšie erupcie triedy C, ktoré mohli spôsobiť dočasné výpadky krátkovlnného rádia. 

S výpadkami rádia a satelitných technológií treba počítať aj počas utorka. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd