Zem zasiahne silnejšia geomagnetická búrka. Na čo sa treba pripraviť?

Veronika Salayová

Našu planétu opäť zasiahne geomagnetická búrka. Tentoraz astronómovia predpovedajú geomagnetickú búrku triedy G2, ktorá je klasifikovaná ako stredne silná. 

Stredisko predpovede vesmírneho počasia (SWPC) Národnej meteorologickej služby varuje, že geomagnetická búrka triedy G2 by mohla vo štvrtok zasiahnuť Zem. 

Táto geomagnetická búrka môže ovplyvniť správne fungovanie elektrických sietí a transformátorov, narušiť činnosť satelitov a rádiovú komunikáciu. V praxi to znamená, že vo štvrtok hrozia výpadky internetu, rádia, mobilných sietí aj GPS navigácie. 

Geomagnetická búrka triedy G2 však spôsobí aj to, že polárnu žiaru bude možné pozorovať aj v nižších polohách ako zvyčajne, a to približne do zemepisnej šírky 55°. 

Zdroj: SWPC
Zdroj: SWPC

Slnko smeruje do svojho maxima

Slnko sa nachádza vo svojej veľmi aktívnej fáze a smeruje k svojmu maximu. V tomto období sú výrony koronálnej hmoty na povrchu Slnka pomerne bežné a dochádza k nim veľmi často.

V rámci týchto výronov sa stane, že koronálna hmota, čiže nabité častice poháňané slnečným vetrom sú namierené smerom k našej planéte. Prúd týchto častíc interferuje s magnetickým pólom našej planéty, čo vyvolá geomagnetickú búrku.

Geomagnetické búrky sú hodnotené na stupnici od 1 do 5, pričom 1 je najslabšia a 5 má najväčší potenciál poškodenia. 

Aj keď Zem zasahujú poväčšine geomagnetické búrky triedy G1, neznamená to, že sú neškodné. Aj geomagnetická búrka G1 by mohla spôsobiť problémy: môže dôjsť k slabým výkyvom elektrickej siete a menším dopadom na prevádzku satelitov. 

Vo štvrtok nás teda čaká o niečo silnejšia geomagnetická búrka a výpadky satelitných technológií sú preto pravdepodobnejšie. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd