Zemetrasením zničený Izmir teraz trápia povodne. Vyžiadali si aj jednu obeť

Dominik Cenkner

Silné zrážky zasiahli tureckú provinciu Izmir, ktorú koncom októbra minulého roka postihlo silné zemetrasenie. Žiaľ, aj v tomto prípade si vyčíňanie počasia vyžiadalo obete na životoch.

V spomínanej provincii Izmir spôsobili výdatné zrážky, ktoré oblasť sužujú od pondelka, prívalové povodne. Tie zaplavili viacero miest. Úrady vyzvali ľudí, aby sa zdržiavali vo svojich domácnostiach.

Posledné informácie hovoria o tom, že v dôsledku povodní prišla o život najmenej jedna osoba. Druhá je nezvestná. Obe osoby pritom mala stiahnuť voda po tom, čo uviazli vo vozidle. Stalo sa tak v meste Menderes.

Kritická situácia je aj v oblastiach Aliağa, Foça a Dikili. Viaceré potoky sa vyliali aj v okrese Balçova. Voda tak zaplavila aj oblasti Karabağlar a Bayraklı.

Štátna meteorologická stanica intenzívne zrážky predpovedala. Vyskytnúť sa mali najmä počas utorka, čo sa napokon aj potvrdilo.

„Žijem tu už tridsať rokov a nikdy som nič podobné nevidel,“ uviedol pre miestne médiá jeden z obyvateľov štvrte Çetin Emeç v okrese Balçova. Za pravdu mu dávajú aj meteorológovia.

Podľa ich slov sú povodne počas silných dažďov v tejto provincii bežné. V tomto prípade však išlo o výnimočnú situáciu.

Provinciu podľa všetkého zasiahlo až 18 % zo zrážok, ktoré v nej spadnú počas celého roka. Na jeden meter štvorcových malo spadnúť až 126 litrov vody. Išlo o takmer rovnaké číslo ako v novembri 1995, kedy oblasť zasiahla rozsiahla povodeň, ktorá si vyžiadala 61 obetí.

Na záver len pripomenieme, že Izmir zasiahli povodne aj v decembri minulého roka. Nehovoriac o ničivom zemetrasení z 30. októbra, ktoré si dokopy vyžiadalo viac ako 110 obetí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd