Zemská os sa čím ďalej, tým viac posúva. Môže za to človek?

Veronika Salayová

 

Najnovšie štúdie zistili, že zemská os sa posúva a otáča čím ďalej, tým viac. S najväčšou pravdepodobnosťou môže za to zmena podnebia, ktorá súvisí aj s ľudskými zásahmi do našej klímy.

 

Umiestnenie severného a južného pólu nie je statické a nemenné, ako si možno mnohí myslia, ale je neustále v pohybe. 

V novej štúdii publikovanej v časopise Geophysical Research Letters sa vedci zaoberali procesom tzv. „polárneho putovania“, pri ktorom sa dva magnetické póly Zeme mierne posúvajú okolo povrchu planéty.

Okrem „polárneho driftu“ (geologický jav spôsobený zmenami v toku roztaveného železa vo vonkajšom jadre Zeme, ktoré vedú k zmenám v orientácii magnetického poľa Zeme) vedci zaznamenali množstvo smerových zmien v zemskej osi s tým, že planéta sa pohybuje ďalej na východ ako doteraz.

Priemerná rýchlosť driftu v rokoch 1995 až 2020 sa zvýšila asi 17-násobne oproti priemernej rýchlosti zaznamenanej v rokoch 1981 až 1995.

Prečo Zem rotuje inak?

Predpokladá sa, že večný posun osi planéty je dôsledkom kombinácie faktorov, vrátane zvyšujúceho sa množstva roztaveného železa pod zemskou kôrou. Vedci však tvrdia, že existuje ešte ďalší faktor a tým je podľa nich zmena podnebia spôsobená aj ľudskou činnosťou.

„Najpravdepodobnejšou príčinou zvratu polárneho driftu v 90. rokoch bolo zrýchlené topenie v dôsledku globálneho otepľovania,“ vysvetlil vedúci výskumník Shanshan Deng z Čínskeho ústavu pre geografické vedy a výskum prírodných zdrojov.

V novej štúdii sa analyzoval rozsah vplyvu zvýšeného ukladania suchozemskej vody vzhľadom na magnetický polárny drift a vedci tu našli súvislosť.

Na základe údajov z misie NASA Gravity Recovery and Climate Experiment (GRACE) a odhadov strát ľadovcov a čerpania podzemnej vody z 80. rokov 20. storočia vedci dospeli k záveru, že polárny drift, ktorého rýchlosť a rozsah sa v poslednom čase enormne zvýšili, je spôsobený hlavne topením ľadovcov na Zemi v dôsledku globálneho otepľovania.

Rozloženie vôd na Zemi

Ďalším faktorom je okrem topenia ľadovcom aj neudržateľná spotreba podzemnej vody na zavlažovanie a ďalšie antropogénne činnosti, kde sa spotrebuváva enormné množstvo vody. 

Autori novej štúdie sa domnievajú, že táto strata vody na pevnine prispela k posunom polárneho driftu v posledných dvoch desaťročiach.

Okrem magnetického driftu došlo aj k zmene smeru v polohe planéty, pretože sa zmenil jej magnetický severný pól zo západu na východ. Prvýkrát bol tento druh zistený na konci 20. storočia.

Ako čas plynie a drift pokračuje, póly sa posúvajú stovky kilometrov, aj keď je to pre obyvateľov Zeme neviditeľné a nepostrehnuteľné. Proces však núti zaviesť zmeny vo svetovom magnetickom modeli, na ktorom sú založené navigačné systémy ako GPS.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd