Ženie sa derecho. V Česku už vyvracia stromy a strháva elektrické vedenia

Peter Minárik

Rozsiahly búrkový systém začal postupovať cez územia Česka a Rakúska smerom k severovýchodu. Jeho dĺžka je už niekoľko stoviek kilometrov a prináša silný nárazový vietor, ktorý spôsobuje prvé škody.

Výrazný búrkový systém, ktorý sa sformoval na juhu Nemecka a v oblasti Álp začal postupovať cez Česko a Rakúsko smerom k severovýchodu. Aktuálne sú búrky už kúsok od nášho územia.

Na rozsiahlom búrkovom systéme sa vyskytuje výrazná blesková aktivita, ale nebezpečný je predovšetkým silný nárazový vietor, ktorý začína páchať škody.

Derecho sa ženie Českom

Predpovede hovorili o tom, že sa územím Česka môže prehnať derecho. O derechu hovoríme, ak nárazy vetra plošnejšie presahujú rýchlosť 25 m/s a búrkový systém zasiahne územie o veľkosti aspoň 400 km. Už teraz je zrejmé, že tieto parametre budú splnené. Ide teda o rozsiahlu veternú búrku.

Intenzívne búrky, ktoré postupujú Českom a Rakúskom prinášajú silný nárazový vietor a prívalové zrážky.

Tento kompaktný búrkový systém sa aktuálne tiahne od nemeckých Drážďan, cez Prahu, celé Česko až do oblasti Viedne. Dĺžka búrkovej línie je už okolo 350 km.

 

Búrky sú sprevádzané prudkým nárazovým vetrom, ktorý prekračuje ojedinele aj rýchlosť 100 km/h. Problémom sú aj prívalové zrážky.

Búrka vyvracia stromy a zastavuje dopravu

Búrkový systém už zasiahol Plzeňský kraj. Hasiči aktuálne majú okolo 90 výjazdov a to predovšetkým k popadaným stromom a k strhnutým elektrickým vedeniam.

Búrka zastavuje aj dopravu. Vlaky nejazdia hneď na niekoľkých miestach, napríklad medzi Českými Budějovicami a Českými Velenicami, Protivínom a Putimí, Kamenným Újezdem a Horným Dvořištěm, alebo Rybníkom a Lipnom nad Vltavou.

Hasiči okrem spadnutých stromov a strhnutým elektrickým vedeniam zasahujú aj pri odčerpávaní vody zo zaplavených pivníc a ulíc. V niektorých oblastiach spadlo za 30 minút až 30 mm zrážok.

Búrky sa ženú k Slovensku

Rozsiahly búrkový systém mieri k nášmu územiu. Očakáva sa, že sa stočí smerom nad Moravu, ale nie je vylúčené, že okrajom zasiahne Záhorie. Každopádne numerický modely už teraz očakávajú, že na západe zosilnie vietor, ktorý v nárazoch môže dosahovať rýchlosť až cez 20 m/s. Vietor na Slovensku zosilnie okolo polnoci.

Postup búrky sledujte na radare TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd