Zima končí a prichádza jar. Výrazné sneženie či tuhé mrazy nateraz nečakajte

Peter Minárik

Február sa nesie v znamení premenlivého a veľmi veterného počasia. Záver mesiaca by však mal byť už o čosi pokojnejší a pokojnejší trend počasia by mal zotrvávať aj na začiatku marca.

Na začiatku zimy to vyzeralo tak, že nás čaká pomerne tuhá zima. Prvá snehová kalamita prekvapivo zasiahla Bratislavu a západné časti nášho územia a následne sa pridali aj tuhé mrazy. Potom sa v nížinách objavilo ešte niekoľko závanov zimy, avšak druhá polovica zimy sa už niesla v pokojnejšom duchu a väčšinou bez snehu.

Trošku iná situácia bola na severe a na horách. Na začiatku zimnej sezóny na horách chýbal sneh a lyžiarske strediská otvárali väčšinou len s umelým snehom. V januári sa však situácia zmenila a hory ako aj severné časti Slovenska bojovali s kalamitou. V niektorých oblastiach dokonca napadlo až meter snehu. Február je však zatiaľ čo sa zrážok týka skromný. Sneženie výraznejšie problémy nespôsobuje. Posledné problémy so snehom nás trápili v prvých dňoch mesiaca február.

Problémy skôr spôsobujú víchrice za čo môže prevládajúce atlantické prúdenie a tak by to malo byť aj naďalej. Výraznejšia snehová nádielka a tuhé mrazy zatiaľ nie sú na dohľad.

Čaká nás pokojné počasie

Február je posledný mesiac meteorologickej zimy. Tá tak oficiálne končí v pondelok a od utorka už datujeme meteorologickú jar.

Nadchádzajúce dni zavládne na našom území relatívne stabilné počasie, ktoré bude prerušované len príchodmi jednotlivých frontálnych systémov. Tie však neprinesú výraznejšie sneženie. Sneženie bude slabšej intenzity a sústredené bude len do oblasti severného Slovenska.

Sneh, ktorý napadne na severe sa bude rátať na centimetre a vplyvom vysokých teplôt sa ešte počas dňa stihne sneh roztopiť.

Teploty budú vysoké, počasie slnečné

Dlhodobé prognózy naznačujú, že v nadchádzajúcich dňoch sa z oblasti Atlantiku budú nad kontinent nasúvať jednotlivé tlakové výše, ktoré v našej oblasti zabezpečia stabilné počasie.

Čaká nás tak prevažne jasné až polooblačné počasie s minimom zrážok a s pomerne vysokými teplotami. Tie sa počas dňa na celom území dostanú nad bod mrazu a pohybovať sa budú od +1 do +8 °C. Nočné teploty budú klesať na -1 až -9 °C.

Podľa dlhodobých prognóz by takýto trend počasia mal pretrvávať aj na začiatku marca. Potom síce ešte môžu prísť krátkodobé vpády chladnejšieho vzduchu, ktoré môžu priniesť snehové zrážky, no sneženie, mrazy, respektíve pravé zimné počasie v nižších polohách je už málo pravdepodobné. Vyhliadku počasia až na prvé marcové dni si môžete pozrieť TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd