Zima odchádza. Marec prinesie teploty až cez +20 °C. Čo nás presne čaká?

Peter Minárik

Už niekoľko dní panuje na našom území pokojný charakter počasia. Situácia sa ani v nadchádzajúcich dňoch nezmení. Stabilné počasie by malo pokračovať celý týždeň a situácia sa moc nezmení ani ten nasledujúci týždeň. Začne sa naviac otepľovať.

Naše územie je už niekoľko dní pod vplyvom tlakovej výše, ktorá na naše územie prináša ustálený charakter počasia. Podľa aktuálnych výpočtov numerických modelov to pritom naviac vyzerá tak, že situácia sa meniť nebude a synoptická situácia zostane prakticky bez zmeny.

Napriek slnečnému a stabilnému počasiu nás však zatiaľ príliš teplé počasie nečaká. To by sa mohlo zmeniť budúci týždeň, kedy ku nám začne zatekať teplejší vzduch. 

Počasie bude pokojné

Už niekoľko dní počasie ovplyvňuje tlaková výš, ktorá prináša pokojné prevažne jasné až polojasné počasie. Jej stred sa nachádza nad severnou časťou Európy už niekoľko dní a počas celého tohto týždňa nás bude aj naďalej ovplyvňovať.

Okolo tejto tlakovej výše do našej oblasti prúdi od severovýchodu chladnejší vzduch a práve v dôsledku toho máme na našom území napriek stabilnému a aj slnečnému počasiu pomerne nízke teploty. Tak by to malo byť aj nasledujúce dni.

Denné teploty by sa na našom území mali pohybovať od +2 do +9 °C a počas noci na celom našom území budú teploty klesať pod bod mrazu. Zmena počasia nastane zrejme až budúci týždeň.

Príde jarné a teplé počasie

Stred tlakovej výše sa z oblasti Severného mora a Baltského mora presunie smerom na východ, čím sa dostaneme na jej zadnú stranu. Do našej oblasti tak začne od juhozápadu až juhu prúdiť teplejší vzduch.

Teploty začnú každým dňom stúpať, pričom podľa aktuálnych predpovedí numerických modelov by to najvýraznejšie oteplenie malo prísť pod 10. marci.

Teploty začnú prudko rásť, pričom postupne nás nečakajú ani nočné mrazy. Ak by sa aktuálne predpovede naplnili, tak v polovici marca budú teploty prekonávať v najteplejších oblastiach nášho územia hranicu až +20 °C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd