Zima odchádza. Pred nami je nezvyčajne silné oteplenie. Kedy sa zima vráti?

Peter Minárik

Zimné počasie, ktoré na našom území panovalo niekoľko uplynulých dní práve teraz odchádza a k moci sa dostáva oveľa teplejšie počasie, ktoré sa bude stupňovať až do Vianoc. Vianoce prinesú mimoriadne teplé počasie, ktoré bude patriť k najteplejším za uplynulé roky.

Slovensko zažívalo v uplynulých dňoch mimoriadne chladné obdobie, ktoré prinieslo na naše územie mrazivé počasie. Na takmer celom našom území sa vyskytoval celodenný mráz a zažili sme najchladnejšie noci od začiatku zimy. Teploty klesali až pod -20 °C.

Teraz nás čaká presný opak. Nad Slovensko začal prenikať teplý vzduch, ktorý prinesie mimoriadne vysoké teploty. Teploty, ktoré sa očakávajú budú nezvyčajne vysoké.

Prúdiť k nám bude teplý vzduch

Teplý vzduch už počas včerajšieho dňa začal zatekať nad naše územie aj keď väčšina z vás ho zrejme ešte nepocítila. Teplý vzduch totiž zatiaľ prúdi len vo výškach a vďaka prítomnosti inverznej vrstvy, ktorá mu bráni poklesu do nižších polôh máme teplé počasie zatiaľ len na horách. V Tatrách sa dnes teploty dostali až na +7 °C.

Teplý vzduch prináša aj veľmi nebezpečné počasie. Zrážky, ktoré vypadávajú sú totiž prevažne kvapalné a keďže v nižších vrstvách mrzne, tak kvapalné zrážky na podchladenom zemskom povrchu namŕzajú.

S nebezpečným počasím treba počítať ešte aj nasledujúci deň. Počasie ovplyvní studený front, ktorý na naše územie prinesie pomerne intenzívny mrznúci dážď najmä v noci zo stredy na štvrtok. Zároveň však tento studený front rozruší inverznú vrstvu a teplý vzduch tak prenikne aj do nížin.

Vianoce budú mimoriadne teplé

Teploty by mali v nadchádzajúcich dňoch stúpať, pričom svoje maximálne hodnoty by mali dosahovať počas vianočných sviatkov, ktoré budú patriť k jedným z najteplejších za uplynulé roky.

Práve na Štedrý deň zažijeme teploty, ktoré prekonajú hranicu +10 °C. Maximálne teploty by mohli siahať až k hodnote +12 °C.

Teplo bude aj počas noci. Mrazy, a aj to len slabé, sa očakávajú len v tých najchladnejších dolinách. Tohtoročné Vianoce tak budú mimoriadne teplé a začiatok Vianoc poznačí aj dážď.

Ochladenie príde zrejme až po Novom roku

V medzisviatkovom období sa očakáva ochladenie, ktoré by mohlo priniesť snehové zrážky aj na sever Slovenska, avšak výraznejšie ochladenie sa očakáva zrejme až po Novom roku.

Zatiaľ takmer všetky prepočty numerických modelov počítajú s tým, že ďalší vpád studeného vzduchu od severu je pravdepodobný až v novom roku. Vyhliadku až do Troch kráľov nájdete TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd