Zima sa už vracia. Sneh zasiahol Nemecko a mieri aj na Slovensko

Veronika Salayová

Na naše územie mieri výrazné ochladenie, ktoré prinesie na Slovensku nízke teploty a niekoľko centimetrov snehu. Studený front už dorazil na územie Nemecka, kde do rána nasnežilo. 

Do našej oblasti čoskoro dorazí studený vzduch, ktorý prinesie sneženie, a to do viacerých častí nášho územia vrátane nížin. Studený front príde k nám zo severozápadu, pričom už teraz úraduje v Nemecku.

Studený vzduch v kombinácii so zrážkami spôsobil, že mnohí obyvatelia severného Nemecka, vrátane mesta Hamburg, sa zobudili do bieleho rána. Do rána v oblasti nasnežilo do 3 cm snehu, avšak na území Nemecka neprestane snežiť do soboty. V niektorých lokalitách Nemecka sa očakáva snehová nádielka do výšky 25 cm.

Nemecko vo štvrtok ráno. Foto: Wetteronline
Nemecko vo štvrtok ráno. Foto: Wetteronline

Studený front postúpi ďalej do Českej republiky a odtiaľ na naše územie. Už v noci zo štvrtka na piatok sa zintenzívni od severu príliv chladného vzduchu vplyvom čoho začne na našom území klesať hranica sneženia.

V piatok počas dňa poklesne hranica sneženia na severe nášho územia už na úroveň okolo 600 m a snežiť tak bude aj v nižšie položených mestách Slovenska, ale zrážky nebudú počas dňa intenzívne a snehu tak veľa ešte nebude.

Čaká nás typicky zimný víkend

Pravá zima so studeným vzduchom a výdatným snežením príde až počas soboty. V sobotu v skorých ranných hodinách začne počasie od juhu ovplyvňovať rozsiahle zrážkové pole, ktoré bude súvisieť s ďalšou tlakovou nížou, ktorá sa bude presúvať z Jadranu priamo nad naše územie.

Táto Jadranka prinesie ďalšie výdatné zrážky, ktoré budú na našom území od zhruba 500 m snehové. Budú však oblasti, kde bude snežiť ešte nižšie. Snežiť tak bude na takmer celom našom území okrem Podunajskej nížiny a na západu Košického kraja, kde sa skôr očakáva dážď so snehom.