Žltý povlak máme už úplne všade. Prečo je peľu tento rok viac?

Veronika Sádovská

Na žlté čiastočky sme si za posledné týždne už takmer zvykli. Peľ je všade a na všetkom. Prečo je ho však tento rok toľko veľa?

V posledných týždňoch sme sa na väčšine územia Slovenska stretávali s veľmi vysokým množstvom peľu. Autá, ale aj okná alebo povrch vodných nádrží pokrytý žltou vrstvičkou veľmi jemných peľových častíc, no zabrať dáva hlavne alergikom.

Môže za to počasie aj špecifické druhy rastlín

Ako sme si všetci všimli, tohtoročná jar je veľmi suchá, peľ teda zrážky nezmijú a ten sa vo vzduchu stále dookola víri. A vďaka teplému počasiu začali skôr kvitnúť aj jelše a liesky. A to dokonca už vo februári.

Začiatkom marca, pri ochladení, sa kvitnutie týchto rastlín na chvíľu spomalilo (až zastavilo) no a naplno sa rozbehlo znova v polovici mesiac. Apríl bol znova viac daždivý a zrážkam sa podarilo peľ zmyť. 

No a májové koncentrácie peľu v ovzduší sú rekordné nielen podľa čísel, ale už ich vidíme aj my. Keďže sme mali apríl chladnejší, teplý máj prinútil viacero druhov vegetácie "dohnať" stratený čas a tak začalo kvitnúť takmer všetko.

Medzi nimi začala kvitnúť aj smreky, ktoré majú teraz tzv. semenný rok. To je rok, kedy vďaka dobrým podmienkam kvitnú a rozmnožujú sa oveľa viac ako obvykle. Takýto rok nastáva približne raz za 7 až 12 rokov.

Avšak peľ smreka, hoci tento rok ho pozorujeme rekordne veľa, je pre alergikov veľmi slabým alergénom. 

Kedy bude peľu menej?

Mnohí by určite radi vedeli, kedy bude najvhodnejšia doba umyť auto, aby hneď na druhý deň nebolo od peľu. Odpoveďou môže byť to, že musíte počkať na výraznejší dážď. Napríklad taký ako bol dnes v noci na západe. Slabé prehánky peľ dostatočne nezmyjú a bude sa tak víriť vo vzduchu dalej.

Pri búrkach však môže prísť aj tzv. búrkovej astme. Vietor, ktorý predchádza búrku, resp. ju sprevádza v jej začiatkoch, tento peľ znova zdvihne do vzduchu. Až po prechode silnejšeho dažďa peľ vnikne do pôdy a alergikom sa bude lepšie dýchať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
11 °C / 5 °C
Dana
Zajtra
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Štvrtok
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd