Zmena času nakoniec zostáva. EÚ sa nedohodla a tak hodinky budeme posúvať do roku 2027

Peter Minárik

Zimný a letný čas sa nateraz budú striedať aj naďalej. Aj naďalej tak letný čas bude začínať vždy v poslednú marcovú nedeľu a trvať bude do poslednej októbrovej nedele.

Toľko avizované zrušenie striedania letného a zimného času sa nateraz odkladá na neurčito, najmenej však do roku 2027.

K zmene striedania malo dôjsť v celej Európskej únii a členské štáty sa mali rozhodnúť, ktorý čas si ponechajú. K dohode však zatiaľ nedošlo.

Dohoda sa nezrodila

Téma striedania letného času prevládala pred celosvetovou pandémiu COVID. Európska únia sa dohodla, že sa striedanie času zruší. Nemá totiž už ekonomický vplyv ako kedysi.

Došlo teda k dohode, že sa striedanie času zruší a Európska únia vyzvala členské štáty, aby sa medzi sebou dohodli a ponechali si buď zimný alebo letný čas.

K finálnej dohode však nakoniec nedošlo. Dohodu zmarila pandémia COVID. Jednotlivé vlády začali riešiť významnejšie problémy a téma striedania času zostala v úzadí.

Vynorila sa až v uplynulých týždňoch, kedy podľa dohody malo dôjsť k zrušeniu striedania letného času, no finálna dohoda na tom, aký čas si ponechať sa nezrodila jednotlivé krajiny EÚ začali ratifikovať nariadenie na príslušnej národnej úrovni, ktoré umožňuje pokračovať v striedaní času. Dnes sa na takomto zákone dohodla aj česká vláda a tak je jasné, že k zjednoteniu času do konca roka 2026 nedôjde.

Ľudia chcú letný čas, vlády skôr zimný

Európska únia sa v lete v roku 2018 pýtala v online ankete občanov Európskej únie, ktorý čas preferujú. Väčšina ľudí si praje ponechanie permanentného letného času. (výsledky ankety nájdete pod článkom). Znamenalo by to v lete dlhšie večery, no v zime by naopak Slnko vychádzalo až okolo ôsmej hodiny.

Proti boli len obyvatelia Rumunska, Česka, Belgicka, Holandska, Dánska a Fínska, ktorí si prajú ponechanie zimného času. Pre nás by to znamenalo, že v lete sa musíme rozlúčiť s dlhými letnými večermi a súčasne Slnko by vychádzalo už po 3:00.

Napriek výsledkom ankety jednotlivé vlády skôr preferovali ponechanie zimného času. Napokon tak ponechanie striedania letného a zimného času až do roku 2027 môže byť pre nás pozitívnou správou a dlhé letné večery si budeme aj naďalej užívať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd