Zmena času sa blíži. Kedy si pospíme o hodinu dlhšie?

Veronika Salayová

O niekoľko dní si všetci povinne musíme zmeniť čas na svojich hodinkách. Koncom tohto mesiaca totiž prechádzame z letného času na zimný. 

Predposledný októbrový deň nastane zmena času, kedy sa letný čas mení na zimný. Pripravte sa na tento prechod včas. 

Dôjde k nemu v nedeľu 30. októbra, kedy sa čas o 3.00 hod. posunie späť na 2.00 hod. 

Pri prechode z letného na zimný čas sa teda hodinky nastavujú o hodinu späť, takže v noci budeme môcť počítať s ďalšími 60 minútami spánku navyše. 

Síce si pospíme o hodinu dlhšie, čo mnohých poteší, avšak na druhej strane v poobedňajších hodinách v dôsledku posunu času a postupného skracovania denného svetla nastane tma oveľa skorej.

Ďalších pár rokov bezo zmeny

Zmena času dvakrát do roka ostáva v platnosti až do roku 2027, aj napriek mnohým výhradám a nespokojnosti mnohých Európanov, ktorí by prijali, aby sa čas nemenil a ostal konštantný po celý rok.

Európska únia ešte v roku 2018 avizovala, že dôjde k zrušeniu striedania času. Následne prebehla online anketa, v ktorej sa ľudí pýtali, či by chceli zrušiť striedanie času a ak áno, ktorý čas by si zvolili, aby ostal v platnosti. 

Výsledkom ankety bolo, že väčšina ľudí by si ponechala letný čas. K uplatneniu tohto kroku však už nedošlo, pretože do „hry“ vstúpila pandémia koronavírusu, ktorá odsunula túto tému na ďalšie rokovania až do konca roku 2026. 

To, či o 4 až 5 rokov dôjde k zrušeniu striedania zimného a letného času, zatiaľ ostáva otázne a nejednoznačné.  

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd