Zmena počasia sa blíži. Čo nás všetko čaká deň po dni?

Peter Minárik

Charakter počasia sa v nadchádzajúcich hodinách na našom území dosť zásadne zmení. Po jarnom víkende sa opäť vráti zima, ktorá prinesie výdatnejšie zrážky, prudké ochladenie a na sever aj slušnú dávku snehu.

Už o niekoľko hodín čaká Slovensko dosť zásadná zmena v charaktere počasia, ktorá prinesie návrat zimy. Okrem toho budú na našom území stúpať hladiny vodných tokov a do toho bude počasie spôsobovať problémy predovšetkým na severe krajiny, kde sa vráti zima.

Na vine je studený front, ktorý postupuje cez našu oblasť. Tento studený front sa nad našim území zvlní, pričom sa budú vytvárať jednotlivé vlny, ktoré na naše územie prinesú aj výdatnejšie zrážky.

Počasie sa začne zhoršovať v pondelok a postupne sa aj ochladí. Takto to bude deň po dni.

Pondelok

Prvá polovica dňa bude ešte pomerne príjemná. Maximálne teploty sa v pondelok vyšplhajú na +14 až +20 °C. Oblačnosti však už bude viac a z hodiny na hodinu začne oblačnosť pribúdať. Prvé zrážky sa na našom území objavia po 16:00 a od juhozápadu sa do polnoci rozšíria nad celé západné a stredné Slovensko.

Na severozápade územia nie sú v pondelok popoludní a podvečer vylúčené ani búrky. Snežiť by zatiaľ nemalo a do polnoci naprší na našom území do 10 mm zrážok.

Utorok

Prvou dôležitou správou na utorok je to, že sa zásadne a prudko ochladí. Teploty sa doslova prepadnú aj o viac ako 15 °C. Pripomíname, že zatiaľ čo v pondelok bude ešte od +14 do +20 °C, tak v utorok už len od 0 do +8 °C, na krajnom východe ešte teplejšie.

Na západnom a strednom Slovensku sa očakáva výdatný dážď. Ten by počas utorka mohol priniesť až okolo 30 mm zrážok. Na východ sa zrážky dostanú ešte v utorok dopoludnia.

Postupne začne klesať aj hranica sneženia. V utorok popoludní sa rozsneží od 500 m n.m. a v priebehu večera a noci na stredu bude snežiť už od 300 m n.m.

Streda

Teploty v stredu budú taktiež poriadne nízke a maximálne teploty sa budú pohybovať od 0 do +7 °C. Hranica sneženia sa bude pohybovať okolo 400 m n.m., prechodne aj nižšie a sneh tak bude spôsobovať problémy hneď na niekoľkých miestach.

Naďalej budú zrážky výdatnejšie a za stredu môže na našom území spadnúť ďalších 20 až 30 mm zrážok.

Štvrtok

Ani vo štvrtok sa počasie zásadne nezmení. Sneženie sa očakáva od výšky zhruba 300 m n.m. pričom lokálne môže byť sneženie aj výdatnejšie. Na juhu by malo prevažne pršať.

Počasie by sa malo vracať do normálu až v piatok, kedy zrážky prejdú do prehánok a postupne sa začne otepľovať. Do piatka tak na severe môže napadnúť 20 až 30 cm snehu, na horách aj viac. V nižších polohách môže napršať až 70 mm zrážok, čo môže rozvodniť vodné toky.

Najdominantnejšie však bude ochladenie, ktoré prinesie podpriemerné teploty. Chystajte si tak dáždniky, pršiplášte, zimné bundy a najmä na severe aj snehové lopaty.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd