Zmena prichádza: Sneh sa roztopí a Vianoce budú mimoriadne teplé. Dokonca hrozia aj povodne

Peter Minárik

Po vlne chladného počasia mieri na Slovensko výrazná zmena. Pred nami je citeľné oteplenie, ktoré roztopí väčšinu snehu a dokonca ďalšie výrazné zrážky môžu spôsobiť zvýšenie vodných tokov. Aj tohtoročné Vianoce tak žiaľ budú mimoriadne teplé.

Vianoce 2022 nám ukazujú dva extrémy. Zatiaľ čo Kanada a USA zažijú jedny z najchladnejších Vianoc v histórii, keďže mnohé štáty zasiahne blizzard "Elliott", ktorý prinesie mrazy až do -50 °C a výdatné sneženie, tak Európu čakajú veľmi teplé vianočné sviatky.

Vianoce však budú nielen teplé, ale aj upršané, čo sa podpíše na stúpajúcich vodných tokoch, ktoré môžu dosiahnuť dokonca úroveň povodňových stupňov.

Teplé Vianoce 2022

Teplý vzduch nad Slovensko natiekol už v uplynulých dňoch. Nad našim územím sa však nachádzala inverzia, ktorá zabránila zmiešaniu studeného vzduchu s teplým. Teplý vzduch tak zatiaľ prúdil len vo výškach, a tak zatiaľ čo v Tatrách bolo takmer +10 °C, tak v nížinách mrzlo.

Vyskytovali sa taktiež kvapalné zrážky a tie na podchladenom zemskom povrchu namŕzali. Tomu je však už koniec. Teplý vzduch sa premiešal so studeným a oteplilo sa tak aj v nižších vrstvách atmosféry. Už dnes sa mrazy nevyskytli a naviac oteplenie bude pokračovať. Deň pred Vianocami prinesie na naše územie zamračené počasie s občasnými zrážkami. Teploty sa dostanú na +1 až +7 °C.

Najteplejší by mal byť Štedrý deň. Spočiatku bude na našom území pršať, no počas dňa zrážky postupne ustanú. Štedrý deň bude mimoriadne teplý. Teploty sa na našom území dostanú na +4 až +13 °C. +13 °C je už na Štedrý deň skutočne vysoká teplota. V porovnaní s dlhodobým normálom je to aj o viac ako 10 °C viac.

Teplý však nebude len Štedrý deň, ale aj ďalšie vianočné sviatky. Pozitívnou správou je len to, že sa môže časť oblačnosti zmenšiť a dokonca môže vykuknúť aj Slnko.

Budú stúpať vodné toky

Nadchádzajúce hodiny prinesú na naše územie aj zrážky, ktoré môžu priniesť od 10 do 20 mm, čo ešte viac urýchli topenie snehu. Sneh, ktorý v nižších polohách napadol uplynulé dni sa na viacerých miestach roztopí.

Ak zoberieme do úvahy sneh, ktorý sa roztopí a očakávané zrážky, tak do povodí by mali stiecť desiatky milimetrov zrážok. To by malo výrazne zvýšiť hladiny vodných tokov. Povodia sú už aj teraz nasýtené.

očakávané úhrny zrážok v kombinácii so snežením
očakávané úhrny zrážok v kombinácii so snehom

Predovšetkým menšie rieky by mohli dosiahnuť úroveň povodňových stupňov. Celkom určite budú stúpať rieky Uh, Latorica, Bodrog a Laborec, kde už teraz sú povodňové stupne dosahované.

Ochladzovanie by malo byť pozvoľné a nejaká výraznejšia vlna ochladenia sa čaká až v novom roku. Vyhliadku počasia si pozrite TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd