Zrážky sa rozširujú. Hranica sneženia bude klesať. Kde sa zobudia do bieleho rána?

Peter Minárik

V týchto chvíľach sa už na viacerých miestach nášho územia vyskytujú zrážky, ktoré sú na severe prevažne snehové. V nižších polohách však prší. Do rána však počítajte s tým, že bude hranica sneženia klesať.

Počasie na našom území už niekoľko hodín ovplyvňuje frontálny systém. V týchto chvíľach ovplyvňuje počasie teplý front tohto frontálneho systému, ktorý prináša mierne teplejší vzduch, čo sa prejavuje aj na zrážkach.

Zatiaľ čo v polohách nad nadmorskou výškou 400 m n.m. sneží, tak v nižších polohách prevažne prší. 

Za uplynulé hodiny spadlo najviac zrážok na severozápade Slovenska a to prevažne do 3 mm. Sneženie nespôsobuje výraznejšie komplikácie, no to sa zmení počas nadchádzajúcej noci.

Hranica sneženia bude klesať

Počas noci totiž počasie na našom území začne ovplyvňovať ďalší front. Tentoraz pôjde o studený front tohto frontálneho systému, ktorý prinesie aj čiastočné ochladenie.

Zrážky počas noci začnú naberať na intenzite, pričom na severe pôjde o sneženie. Hranica sneženia sa však počas noci bude znižovať a to postupne zo 400 m n.m. len na cca 300 m n.m. Do rána tak sneh napadne aj v ďalších lokalitách nášho územia.

Napadnúť môže do 30 cm nového snehu

Sneženie by malo na severe naberať na intenzite okolo polnoci a ustávanie sneženia sa očakáva až zajtra okolo 12:00.

Počas tejto doby by na severe malo pripadnúť od 10 do 20 cm nového snehu, avšak vo vyššie položených lokalitách sa výška nového snehu môže pohybovať až okolo 30 cm.

Zároveň sa počas noci na severe rozfúka aj silnejší vietor, pri ktorom sa budú vytvárať snehové jazyky a záveje. Mapu očakávanej novej snehovej pokrývky si môžete pozrieť pod článkom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd