Zvyšok zimy by prekvapiť nemal. Stále bude nezvyčajne teplo

Peter Minárik

Klimatologické predpovedné modely avizovali, že tohtoročná zima bude nadpriemerne teplá a zatiaľ tomu uplynulé dni nasvedčujú. Ochladenie sa očakáva v druhej januárovej dekáde, avšak nebude mať dlhú trvácnosť a zásadná zmena sa zatiaľ neočakáva.

Pred nami je jeden z najteplejších koncov roka za uplynulé roky. Juhozápadné a západné prúdenie prinesie na Slovensko teploty, ktoré sa budú šplhať až k +15 °C. Čo príde potom?

Január bude nadpriemerný

Podľa aktuálnych vyhliadok to vyzerá tak, že začiatok januára bude na našom území teplý a suchý. Zmena sa avizuje až okolo 10. januára.

V období od 10 do 23. januára by malo na našom území, ale aj v mnohých oblastiach strednej Európy zavládnuť teplotne priemerné a aj zrážkovo priemerné počasie. To znamená, že sa očakávajú určité vpády chladného vzduchu, ktoré môžu priniesť do našej oblasti aj vlnu sneženia.

Záver januára by sa však mal niesť v takom istom duchu ako jeho začiatok. Očakáva sa opäť teplotne nadpriemerné počasie a zároveň zrážkovo suchšie obdobie.

Január ako celok by mal skončiť teplotne nadpriemerný a zrážkovo podpriemerný a v inom duchu nezostane ani zvyšok zimy.

Zima bude teplá

Vyhliadky na január až marec, teda začiatok zimy a prelom zimy a jari naznačujú, že Európu čaká veľmi teplé počasie. Celý kontinent by mal zažiť teplejšiu zimu, pričom priemerná teplota by mala skončiť o 1 až 2 °C nad hranicou dlhodobého teplotného normálu.

očakávaná teplotná odchýlka za január až marec 2023
očakávaná teplotná odchýlka za január až marec 2023

Chladnejšie by mohlo byť v západnej Európe, na našom území a v našej oblasti sa očakáva priemerná teplota vyššia o 1 až 2 °C. Najteplejšie by malo byť v Škandinávii, vo východnej Európe a vo východnej časti Stredomoria, kde by sa priemerná teplota mala pohybovať zhruba o 2 °C vyššie ako je bežné.

100- ročnú zimu tak nečakajte a pripravte sa na to, že tohtoročná zima skončí po nadpriemerne teplej jari, lete a jeseni taktiež nadpriemerne teplá.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd