Ľudstvo bude najväčšie okolo roku 2040. Potom sa začne rýchlo zmenšovať. Prečo?

Veronika Salayová

Počet ľudí na planéte Zem by podľa novej prognózy analytikov mohol dosiahnuť maximum s číslom 8,5 miliardy už v roku 2040 a následne by do konca storočia mal výrazne klesnúť. Aký je dôvod? 

Od polovice 20. storočia Zem zažíva veľký nárast počtu obyvateľov, pričom medzi rokmi 1950 a 2020 sa podľa údajov OSN viac ako strojnásobil. Vlani v novembri svet dosiahol míľnik 8 miliárd ľudí. 

Podľa novej štúdie Earth4All existujú dva scenáre vývoja svetovej populácie. Podľa prvého sa svet po ekonomickej stránke bude vyvíjať podobne ako v posledných 50 rokoch. Potom počet obyvateľov dosiahne svoje maximum v roku 2046 pod úrovňou 9 miliárd a do roku 2100 klesne na 7,3 miliardy.

Podľa druhého scenára by populácia dosiahla maximálny počet 8,5 miliardy v roku 2040 a potom do roku 2100 klesla zhruba na 6 miliárd.

Tento scenár je podľa demografov pravdepodobnejší a môže k nemu dôjsť za predpokladu, že by vlády po celom svete investovali do vzdelania, sociálnych služieb a posilnenia rovnosti v spoločnosti. 

Rozhodnú krajiny s najväčšou mierou pôrodnosti

Demografi upozorňujú, že to, kedy počet obyvateľov planéty dosiahne vrchol, závisí hlavne od vývoja celkovej situácie v krajinách s najvyššou mierou pôrodnosti. Klesne, ak sa tam zlepšia životné podmienky.

„Vieme, že rýchly ekonomický rozvoj v krajinách s nízkymi príjmami má enormný vplyv na počty narodených detí,“ cituje agentúra DPA Pera Espena Stoknesa, vedúceho projektu Earth4All. „Miera pôrodnosti klesá, keď dievčatá získajú prístup k vzdelaniu a keď je posilnené ekonomické postavenie žien a dostupnosť zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil.

Ak by sa množstvo ľudí na Zemi vyvíjalo podľa druhého scenára, znamenalo by to veľký prínos pre spoločnosť aj životné prostredie.

Nová štúdia tiež upozorňuje na to, že pokles obyvateľstva môže znamenať aj nové problémy. Konkrétne môže viesť k väčšiemu tlaku na zdravotníctvo vzhľadom na starnutie populácie a úbytku ekonomicky aktívnych ľudí. Takúto situáciu zažíva napríklad Japonsko či Kórea.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd