AKTUALITA: Ďalšie tornádo v Maďarsku

Ľubomír Franko

S tornádami v Maďarsku sa posledné dni akoby roztrhlo vrece. Dnes popoludní bolo zaznamenané ďalšie a to v blízkosti hlavného mesta, Budapešti. Toto tornádo nevzniklo pri supercele a označuje ako tornádo, ktoré nevzniklo v mezocyklóne búrky. 

Takéto tornádo musí mať pre vznik určité podmienky. Prvou podmienkou je takmer stacionárny front, alebo len veľmi pomaly sa presúvajúce frontálne rozhranie. Ďalšími podmienkami sú rýchly pokles teploty so stúpajúcou výškou a prítomnosť veľmi vlhkého vzduchu v prízemnej vrstve atmosféry, v oblasti frontálneho rozhrania. Vzduch v tejto oblasti musí taktiež byť nestabilný do výšky 3 km, s podmienkou MLCAPE >30 J/kg a kondenzačná hladina sa musí nachádzať pod hranicou instability. Na vývoj takéhoto tornáda však vplýva ešte niekoľko ďalších parametrov. 

Práve niekoľko týchto podmienok splnilo prostredie v oblasti Budapešti. Cez naše územie sa totiž len veľmi pomaly presúva nevýrazné frontálne rozhranie. Na sondáži z Budapešti o 14:00 môžeme pozorovať rýchly pokles teploty s nadmorskou výškou, vysokú vlhkosť v nižších hladinách, slabú instabilitu v hladine 0-3 km a takisto kondenzačnú hladinu pod hladinou instability (cca 2000 metrov). Boli tak splnené takmer všetky podmienky pre vývoj tohto javu. 

Podobné podmienky sú aj u nás, preto sme zaznamenali na Slovensku už viacero lievikov. Trombu ste pozorovali na západe, v okolí Nitry ale aj v oblasti Rajca. Odhadujeme, že lievikov však dnes bolo omnoho viac, keďže podmienky na ich vznik boli.

Tornádó Székesfehérvár mellett! Jókor jó helyen...☔⚡

Posted by Árpy Balogh on 15. máj 2017
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd