Hurikán môže vystriedať hyperkán

Peter Minárik

Globálna teplota na našej planéte každým rokom stúpa. Spolu s vzrastajúcou teplotou stúpa aj teplota morí a oceánov. Ak voda dosahuje teplotu nad +26°C, tak sa nad hladinou začne formovať výrazná tlaková níž, ktorá má potenciál prerásť až do hurikánu. Tak sa deje aj tento rok, pričom alarmujúce je, že teplota vody v niektorých oblastiach dosahuje až +30°C. Pri pobreží Miami, kde Irma čoskoro udrie namerali teplotu vody až +31°C.

Odborníci simulovali, že ak sa globálne otepľovanie nezastaví a na planéte bude stúpať teplota, tak v prípade ak sa teplota vody vyšplhá nad +35°C, tak sa môžu začať tvoriť doslova monštrá. Tie už dostali aj meno. Silnejšie než hurikány hrozia svetu hyperkány.

Hyperkán by podľa vedcov mohol v jeho strede dosahovať tlak len okolo 650 hPa a poryvy vetra by mohli dosiahnuť až 800 km/h. Hurikány zatiaľ poryvy vetra dosahujú maximálne okolo 300-350 km/h. Vlny na pobreží by mohli dosahovať výšku až 20 metrov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd