V stredu zasiahne Slovensko sneženie

Ľubomír Franko

Zaujímavá situácia nastane počas nasledujúcej stredy a štvrtku. Do oblasti Talianska sa od severu prepadne studený vzduch a následne sa v oblasti vytvorí oblasť nízkeho tlaku vzduchu. Tá začne v stredu popoludní postupovať smerom na východ. Po prednej strane tejto tlakovej níže sa k nám v chladnej vzduchovej hmote dostane vlhký vzduch od Jadranu. ľudovo sa tento typ tlakovej níže nazýva Jadranka.

V stredu večer sa dostane nad naše územie výrazné zrážkové pásmo, ktoré postupne na mnohé miesta prinesie sneženie. Snežiť začne už večer, spočiatku na juhozápade, postupne na takmer celom západnom a častiach stredného Slovenska. Počas noci na štvrtok sa zrážkové pásmo presunie ďalej nad stredné a východné Slovensko, kde sa taktiež očakávajú početné snehové zrážky. 

Celková výška napadnutého snehu sa však v týchto situáciach odhaduje len veľmi ťažko a to najmä v nížinách. Modely síce rátajú s výdatným snežením, to však neznamená že sneh sa bude držať. V najnižších polohách sa bude sneh topiť a celkové napadnuté množstvo tak bude veľmi úzko súvisieť s teplotou, pri ktorej budú snehové zrážky padať.

V nasledujúcej animácii môžeme sledovať prechod zrážkového poľa sprevádzaného intenzívnym snežením (miestami 3 až 5 cm/h). V animácii je však zohľadnené akumulované množstvo snehových zrážok, tj. celkové množstvo snehových zrážok, ktoré by spadlo keby sa sneh netopil. V nížinách tak očakávame prevažne do 5 cm snehu, v polohách nad 300 metrov to už bude podstatne viac. V oblastiach, kde bude teplota záporná môže do štvrtku večera v kľudne napadnúť 10-20 cm snehu, vo vysokých polohách a na horách aj cez 50 cm (keďže sneh sa tam topiť nebude).

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd