Afganistan zasiahlo silné dvojité zemetrasenie. Počet obetí stúpa

Veronika Salayová

Západný Afganistan včera poobede zasiahli dve silné zemetrasenia po sebe, pričom druhé zemetrasenie bolo ešte silnejšie než prvé. Škody v krajine sú obrovské, počet obetí narastá. 

Dve zemetrasenia zasiahli včera popoludní západoafganskú provinciu Bádghís, neďaleko hranice s Turkménskom.

Vyskytli sa 41 kilometrov východne a 50 kilometrov juhovýchodne od provinčného hlavného mesta Kalaa Naw.

Podľa služby EMSC prvé zemetrasenie zasiahlo oblasť po 14-tej hodine s magnitúdou 4,9 a druhé zemetrasenie otriaslo krajinou o dve hodiny neskôr, a to po 16-tej hodine, pričom toto zemetrasenie dosiahlo silu 5,6 magnitúdy.

Následkom týchto zemetrasení je zatiaľ 26 obetí, pričom zrejme tento počet nebude konečný. Zemetrasenia totiž zasiahli oblasť, kde sa nachádzajú aj odľahlejšie dediny, ktoré patria k najchudobnejším a najzaostalejším v Afganistane.

Zatiaľ 26 úmrtí a zničených 700 domov

Väčšinu škôd a úmrtí boli zaznamenané v okrese Qadis a v okrese Muqr, avšak otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste Kalaa Naw, kde sa na domoch objavili praskliny. Tam k žiadnym vážnym zraneniam ani rozsiahlym škodám nedošlo.

Okres Qadis je navyše jednou z oblastí, ktorá je najviac postihnutá ničivým suchom. 

Viaceré obete zomreli po tom, čo na nich zrútili steny a strechy domov. Zemetrasenia zničili množstvo domov a škody sú v tejto oblasti obrovské. Odhaduje sa, že zničených je 700 domov.

Krajinu často postihujú zemetrasenia, najmä v pohorí Hindúkuš, ktoré leží blízko styku euroázijskej a indickej tektonickej dosky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd