Afganistan zasiahlo silné zemetrasenie. Vyžiadalo si najmenej 950 obetí a stovky zranených

Dominik Cenkner

Bilancia zemetrasenia, ktoré dnes skoro ráno zasiahlo východ Afganistanu a časť susedného Pakistanu, je extrémne tragická. Z miesta nešťastia hlásia už takmer tisícku obetí, číslo bude zrejme ešte narastať.

Východný Afganistan zasiahlo v noci na stredu silné zemetrasenie, pri ktorom zahynulo najmenej 950 ľudí a viac ako 600 utrpelo zranenia, informovala vláda. Podľa americkej geologickej služby USGS, ktorá stanovila magnitúdu zemetrasenia na 5,9, zemetrasenie udrelo v noci a zrovnalo so zemou domy mnohých spiacich ľudí, pričom jeho epicentrum sa nachádzalo v hornatej oblasti pri hraniciach krajiny s Pakistanom - približne 43 km od mesta Chóst.

Maulawi Sharafuddin Muslim, úradujúci námestník ministra pre riadenie katastrof v krajine, na tlačovej konferencii povedal, že „niektoré dediny boli úplne zničené". Dodal, že odovzdáva informácie od záchranárov a „čaká na podrobnosti o škodách na domoch".

Amir Hakim Tanai, predstaviteľ Medzinárodného Červeného kríža v Afganistane so sídlom v Kábule, uviedol, že pracovníci sú na ceste, aby zbierali informácie a pomáhali pri záchranných prácach.

Zasiahnuté územie kontroluje Taliban

Hovorca vlády Talibanu Bilal Karimi na Twitteri uviedol, že krajina uvíta pomoc medzinárodných organizácií.

„Včera v noci silné zemetrasenie zabilo a zranilo stovky našich krajanov a zničilo desiatky domov v štyroch okresoch provincie Paktika," uviedol. „Vyzývame všetky humanitárne organizácie, aby do oblasti okamžite vyslali svoje tímy a zabránili tak ďalšej katastrofe."

Len málo krajín pritom uznalo vládu Talibanu, odkedy sa v auguste 2021 dostala k moci po rýchlom odchode amerických a iných západných síl. Aj napriek tomu, že Taliban v kontrolovanej oblasti zaviedol konzervatívnu sociálnu politiku a potlačil práva, usiluje sa o zahraničnú pomoc.

Premiér susedného Pakistanu Šehbaz Šaríf na Twitteri napísal, že ho informácia o zemetrasení „hlboko zarmútila". „Ľudia v Pakistane zdieľajú smútok a žiaľ svojich afganských bratov," uviedol a dodal, že pakistanské úrady pracujú na podpore ľudí zničených zemetrasením.

Oblasť pred pár rokmi zasiahlo podobne silné zemetrasenie

Dnešné zemetrasenie sa nachádza približne 500 kilometrov severovýchodne od miesta, kde v roku 2008 zahynulo pri otrasoch 166 ľudí.

Vtedy bolo zemetrasenie ešte o niečo silnejšie, keď dosiahlo na silu 6,4 magnitúdy. Rovnako ako aj dnes, aj v roku 2008 spôsobilo obrovské škody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd