Počet obetí zemetrasenia v Afganistane stúpa. Môže sa ešte zvýšiť

Počet obetí zemetrasenia v Afganistane stúpa. Môže sa ešte zvýšiť
Zuzana Macháčová

V sobotu ráno došlo v Afganistane k silnému zemetraseniu. Dosiahlo silu 6,3 magnitúdy. Počet obetí a zranených stále stúpa.

V sobotu ráno zasiahlo Afganistan ničivé zemetrasenie. Dosiahlo silu 6,3 magnitúdy. Podľa najnovších správ zahynulo v dôsledku zemetrasenia, ktoré zasiahlo provinciu Herát v Afganistane, vyše 2 000 uvádza agentúra AFP.. 

„Bohužiaľ, počet obetí katastrofy je veľmi vysoký," povedal Bilal Karimi. Obete nešťastia stále počítajú, veľa ľudí previezli do nemocníc.

Už predtým úrady krajiny informovali, že o život prišlo najmenej 15 ľudí a 40 ľudí bolo zranených.

Ľudia sú na ulici

Hovorca afganského ministerstva pre zvládanie katastrof, Jan Sayeq, uviedol, že podľa predbežných informácií všetky obete pochádzajú z okresu Zinda Jan v provincii Herát. Vibrácie tam vyvolali obrovskú paniku. „Ľudia opustili svoje domovy, všetci sme na ulici," povedal Naseema, jeden z obyvateľov provincie.

Hovorca afganského Červeného kríža, Erfanulláh Šarafzoi, uviedol, že do provincie pôjdu posilnené záchranné tímy a dobrovoľníci.

Poškodené mnohé budovy

Otrasy poškodili mnohé budovy, ktorých obyvatelia sa ocitli pod troskami. Svedkovia opísali svoje zdesenie, keď sa ich domy a kancelárie začali triasť a rozpadávať.

Boli sme v kancelárii a zrazu sa začala triasť budova. Zo stien začala opadávať omietka, objavili sa trhliny, niektoré steny a časti budovy sa zrútili," povedal jeden z obyvateľov Herátu. „Nemôžem sa skontaktovať s mojou rodinou. Mám obavy a strach, bolo to strašné," dodal. 

Počet obetí sa môže ešte zvýšiť

Sayeq dodal, že zemetrasenie bolo silne cítiť aj v provinciách Farah a Badghis. Je známe, že tam vznikli značné škody, no počet obetí zatiaľ nie je známy.

Úrady sa obávajú, že počet obetí v celej krajine stúpne, keďže veľa ľudí môže byť stále pod troskami zrútených budov. Po zemetrasení región zasiahli ďalšie tri silné otrasy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd