Afrika sa trhá na kusy. Šokujúce fotografie ukazujú, ako vzniká nový oceán

Afrika sa trhá na kusy. Šokujúce fotografie ukazujú, ako vzniká nový oceán
Veronika Sádovská

Šokujúce fotografie ukazujú, ako sa Afrika rozdeľuje na kusy a vzniká nový oceán. Vnútrozemské krajiny tak v budúcnosti budú mať pobrežie.

Šokujúce fotografie zverejnené minulý rok ukazujú, že africký kontinent sa rozdeľuje, keď sa začína formovať nový oceán. Kvôli množstvu rôznych faktorov sa naša planéta neustále mení, čo vzbudzuje u mnohých ľudí vážne obavy.

Aj keď zmeny, ktoré sa dejú na našej planéte, nie sú vždy zrejmé, fotografie sú celkom dobrým spôsobom, ako dokázať, že sa skutočne dejú. A snímky zverejnené na sociálnych sieťach v roku 2023 ukázali, aké hlboké sú škody, keď sa časti Afriky doslova rozpadávajú.

 

Keňa sa delí na dve časti

Keňa sa v posledných rokoch začala rozdeľovať nielen na stále viac bohatších a stále viac chudobnejších, ale aj ako krajina na dve časti. Fotografie z toho sú naozaj šokujúce. Pred očami tak mnohým vzniká nový oceán, ktorý bude o niekoľko desaťtisíc rokov skutočný.

Ovplyvnené sú aj krajiny ako Zambia a Uganda, ktoré budú mať v budúcnosti tiež svoje pobrežie. A tí, ktorí aspoň trochu poznajú geografiu, budú vedieť, že tieto krajiny sú v súčasnosti vnútrozemské.

Afrika sa doslova rozdeľuje
Afrika sa doslova rozdeľuje, ulie Rowland, University of Auckland

Odborný výskum tiež potvrdil, že cez priepasť s názvom Východoafrický rift, ktorým bude jedného dňa pretekať nový oceán. Stane sa tak až o niekoľko miliónov rokov.

Obrovská trhlina dlhá 56 kilometrov

Podľa recenzovaného časopisu Geophysical Research Letters odborníci teraz poznajú presné miesto, kde trhlina začala. Je to na hranici troch tektonických platní, ktoré sa postupne od seba vzďaľovali. Trhlina sa nachádza na hraniciach hraníc Africkej, Arabskej a Somálskej tektonickej dosky.

 

Medzinárodné bádanie zistilo, že trhlina je v súčasnosti dlhá vyše 56 kilometrov po tom, čo sa prvýkrát objavila v roku 2005 v etiópskej púšti. Christopher Moore, Ph.D. doktorand na univerzite v Leedse pre NBC News povedal: „Toto je jediné miesto na Zemi, kde môžete študovať, ako sa kontinentálna trhlina mení na oceánsku.“

Moore využil satelitnú radarovú technológiu na monitorovanie sopečnej aktivity v regióne východnej Afriky, ktorá sa najčastejšie spája s postupným rozpadom kontinentu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Zajtra
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Oblačno
23 °C / 4 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Blažena
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd