Aj dnes sa očakávajú výdatné zrážky, ale aj ochladenie. Kedy začnú zrážky utíchať?

Zuzana Macháčová

Včera sa na našom území počasie výrazne zhoršilo. Cez Slovensko sa začal presúvať studený front so zrážkami a dnes opäť na niektorých miestach očakávame výdatný dážď. Kedy zrážky utíchnu?

Okolo Juraja sa pranostiky výrazne venujú dažďom a mrazom. V tomto období nastáva aj výraznejší zlom v rozvoji vegetácie, ktorá by mala byť už v pokročilej fáze kvitnutia. 

O včerajšie oblačné a postupne aj daždivé počasie sa postaral zvlnený studený front, ktorý len veľmi pomaly postupoval ďalej smerom na východ. Spojený bol s tlakovou nížou so stredom nad Škandináviou. Tento studený front bude našim územím postupovať aj dnes.

Teploty počas pondelka boli príjemné, najmä na východe, kde bolo ešte slnečno a teplota vystúpila do +20 °C. Avšak dnes už budú teploty nižšie a ochladí sa na +9 °C až +14 °C, len na juhu bude ešte do +17 °C.

Utorkové počasie na našom území

V utorok bude zvlnený studený front postupovať smerom na východ, a preto sa od západu začne oblačnosť postupne pretrhávať. Na západnom Slovensku bude premenlivá oblačnosť, spočiatku na viacerých miestach s dažďom alebo prehánkami, ojedinele aj s búrkami. Teplota vystúpi na +15 °C až +17 °C. 

Obyvatelia stredného Slovenska si dnes nezabudnite doma dáždniky, pretože bude oblačno až zamračené. Na viacerých miestach s dažďom alebo prehánkami, prípadne s lokálnymi búrkami. Zrážky budú ojedinele výdatné, avšak neskôr sa oblačnosť začne zmenšovať. Teplota sa bude pohybovať od +9 °C do +16 °C. 

Aj východ bude mať oblačné až zamračené počasie, na viacerých miestach bude pršať, môžu sa ojedinele vyskytnúť aj búrky. Aj tu môžu byť zrážky lokálne výdatnejšie, ochladí sa na +9 °C až +13 °C.

Zrážkové vlny

Zrážky sa budú presúvať počas dnešného dňa v jednotlivých vlnách. Avšak najintenzívnejšie budú na strednom a východnom Slovensku. Vietor bude fúkať od severozápadu až severu, rýchlosťou do 30 km/h a v nárazoch môže dosahovať až 55 km/h, pri búrkach tiež prechodne zosilnie. 

Vo vyznačených okresoch bude pršať výdatnejšie a pri búrkach môže ojedinele spadnúť za 24 hodín okolo 25 až 40 mm zrážok. 

Výstraha pred dažďom, zdroj: SHMÚ
Výstraha pred dažďom, zdroj: SHMÚ

Ako bude na horách?

Na horách bude spočiatku zo zamračenej oblohy pršať alebo sa vyskytnú búrky, preto radšej plány do prírody odložte. Na hrebeňoch Tatier sa vyskytne sneženie a k večeru sa oblačnosť čiastočne zmenší.

Daždivé a chladné počasie, by sa malo držať na našom území až do štvrtka. Príjemnejšia zmena sa očakáva až v piatok, kedy by teploty mali stúpať vyššie a počasie by nemal kaziť ani dážď. Viac o vývoji počasia na nasledujúce dni si môžete pozrieť v predpovedi iMeteo

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd