Aj na Marse vzniká polárna žiara. Takto vyzerá

Aj na Marse vzniká polárna žiara. Takto vyzerá
Zuzana Macháčová

Nielen na Zemi sa môžeme kochať krásnou polárnou žiarou, ale dokonca ju spozorovali aj na Marse. Polárne žiary zachytila sonda Maven NASA. 

Atmosféru Marsu vlani vo februári rozžiarili až tri polárne žiary, ktoré boli viditeľné po celej planéte. Tento jav tak blízko seba za jediný mesiac neboli nikdy predtým pozorované.

Žiary boli zachytené sondou Maven NASA, ktorá vstúpila na obežnú dráhu okolo Marsu v septembri 2014, aby zhromaždila údaje o jej atmosfére a študovala jej vývoj.

Za posledných 10 rokov zažil Mars najvyššiu úroveň polárnej aktivity,“ hovorí Nick Schneider z Americkej univerzity v Colorade. „Len vo februári došlo k trom polárnym žiaram, čo sme nikdy predtým nevideli," dodal. 

Polárne žiary na Marse

Zem nie je jedinou planétou, ktorá má privilégium obdivovať nádherné farebné polárne žiary. Túto krásu je možné vidieť aj na Marse. Dôvodom ich zvláštneho výskytu je spôsob, akým vznikajú.

Nabité častice, ktoré cestujú od Slnka naprieč slnečnou sústavou sú u nás na Zemi presmerované k pólom vďaka našej magnetosfére. Mars však magnetické pole nemá a navyše je jeho atmosféra oveľa tenšia, ako má Zemi. Na dennej strane planéty vznikajú polárne žiary tak, že nabitý solárny vietor narazí do marťanskej atmosféry a rozžiari ju.

 

Podobný princíp platí aj pri žiarach, ktoré vznikajú na nočnej strane, len s malým rozdielom. Namiesto magnetického poľa planéty sa solárny vietor posúva pomocou magnetických hornín, čím vznikajú žiary v rôznych oblastiach planéty.

Ako vzniká polárna žiara

Polárna žiara vzniká vtedy, keď elektricky nabité častice slnečného vetra, hlavne elektróny, protóny, alfa-častice a niektoré ťažké ióny dopadajú na vrchnú vrstvu atmosféry. Náraz častice spôsobí u molekuly alebo atómu nabudenie zodpovedajúce zmenenej elektrónovej konfigurácii. Elektrón teda obrazne „vyskočí“ na vyššiu energetickú hladinu.

Po krátkom čase sa elektrón vráti na pôvodnú hladinu a je vylúčené svetlo (fotón). Všeobecne sa tomu hovorí fluorescencia. Pokiaľ je elektrón odtrhnutý od atómu alebo molekuly a následne sa do atómu alebo molekuly vráti za uvoľnenia svetla, hovoríme o rekombinácii.

Viacej polárnych žiar

Slnko dosahuje maximálny vrchol vo svojom cykle aktivity, takže výskumníci očakávajú v nasledujúcich mesiacoch oveľa viac slnečných erupcií a následne oveľa viac polárnych žiar na Marse.

 

To poskytne sonde Maven NASA omnoho viacej príležitostí na štúdium toho, ako slnečné búrky ovplyvňujú atmosféru Marsu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd