Aj štvrtok prinesie intenzívne búrky. Pozrite si, kde ich treba čakať

Aj štvrtok prinesie intenzívne búrky. Pozrite si, kde ich treba čakať
Ľubomír Franko

Vo štvrtok nás opäť čakajú silné búrky. Na viaceré miesta môžu, podobne ako v piatok, priniesť prívalové zrážky, silný nárazový vietor a aj krupobitie. Pozrite si, kde všade sa vyskytnú.

Počasie vo štvrtok aj naďalej ovplyvňuje zvlnený studený front. Ten sa počas stredy presúval cez naše územie ďalej na juhovýchod. Front sa dnes ráno ďalej presúva našim územím a na poludnie sa bude už nachádzať juhovýchodne od nášho územia (tiahnuť sa bude od Maďarska cez sever Rumunska nad Ukrajinu). Napriek tomu prinesie intenzívne búrky aj na naše územie.

Prvá vlna búrok prešla cez juhovýchod Slovenska už v skorých ranných hodinách. Tieto búrky neboli intenzívne a priniesli skôr intenzívne zrážky a niekoľko desiatok bleskov. Počas dňa budú ale silnejšie.

Kde treba počítať s búrkami?

Za zvlneným studeným frontom sa vo štvrtok búrky vyskytnú predovšetkým na východnom Slovensku. Vzhľadom na dynamiku budú najintenzívnejšie v Košickom kraji, no šanca na výskyt je aj v Prešovskom kraji. 

Zvyšok Slovenska sa dnes búrok nedočká, na strednom a západnom Slovensku nie sú pre ne vhodné podmienky.

Predpovedné modely očakávajú väčšinu zrážok v Košickom kraji, ako môžeme pozorovať aj na priloženej mapke nižšie.

Očakávaný úhrn zrážok do štvrtka 20:00, zdroj: iMeteo
Očakávaný úhrn zrážok do štvrtka 20:00, zdroj: iMeteo

Kedy sa začnú tvoriť búrky?

Prvé búrky sa na východe vyskytli už skoro ráno. Vytvorili sa na Spiši okolo 5:00 a následne postúpili naprieč Košickým krajom a juhom Prešovského kraja ďalej na východ.

Ďalšie búrky by mali začať vznikať okolo obeda a úradovať budú až do večera. Opäť pripomíname, že zasiahnuť by mali najmä Košický kraj.

Búrok bude síce menej ako v stredu, no opäť môžu byť aj supercelárneho charakteru. Silnejšie búrky môžu byť sprevádzané prívalovými zrážkami, silným nárazovým vetrom a takisto väčšími krúpami.

Pozrite si animáciu zrážok po hodinách, kde môžeme vidieť, že predpovedné modely očakávajú najviac búrok v Košickom kraji.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd