Aj vianočný darček môže byť ekologický. Takto potešíte vašich blízkych aj prírodu zároveň

Aj vianočný darček môže byť ekologický. Takto potešíte vašich blízkych aj prírodu zároveň
Dominik Cenkner

Do Vianoc ostáva ešte niečo vyše týždňa a mnohí z nás stresujú, čo darovať svojim blízkym pod stromček. V nákupných centrách či internetových obchodoch nájdeme množstvo lákadiel, tie však vo väčšine prípadov nereflektujú aj potreby prírody. Ako teda vybrať darček s ohľadom aj na životné prostredie?

Pri nakupovaní darčekov je dobré držať sa pravidla - menej je viac. Treba ich vyberať uvážene, radšej kvalita ako kvantita. Pre TASR to uviedla koordinátorka kampane Greenpeace Slovensko Terézia Krekulová.

Najlepšou voľbou sú kvalitné udržateľné produkty, ktoré sú úžitkové a praktické, prípadne s veľkou osobnou hodnotou pre obdarovaného. „Podstatou je, aby sa nestali iba ďalším lapačom prachu niekde v kope neporiadku alebo zbytočným odpadom,“ poznamenala Krekulová.

Dobrým nápadom je napr. dohodnúť sa doma na tajnom Ježiškovi, kde si každý vylosuje osobu, ktorú má obdarovať. Ekologickejšie je tiež poskladať sa s druhými ľuďmi a kúpiť spolu jeden poriadny darček pre blízkeho.

Niekedy možno kúpiť darček z druhej ruky. „Tento trh už použitých vecí totiž poskytuje možnosť nájsť výnimočné kúsky, ktoré už nie sú v predajnom obehu, a to k tomu za veľmi výhodnú cenu,“ skonštatovala environmentalistka.

Darčeky na mieru

Mnohých ľudí podľa Krekulovej potešia ručne vyrábané darčeky od malovýrobcov a pre blízkeho tak možno objednať „darček na mieru“. Ďalšou možnosťou je ich vlastnoručná výroba.

Darovať môžu ľudia aj niečo, čo už vlastnia a mohlo by to potešiť toho druhého. Existujú však aj iné možnosti.

„Ekologickejšia je možnosť upustenia od vecných darov a rozdávanie zážitkových darčekov. Napríklad vo forme lístkov do divadla, na koncert alebo hudobný festival, kúpou dovolenky, pozvanie do reštaurácie, adrenalínového zážitku alebo wellness pobytu,“ priblížila Krekulová.

A keď už si fakt nebudete vedieť rady, zaujímavým a k prírode šetrným darčekom sú určite aj tzv. domáce poukážky. Príkladom môžu byť raňajky do postele či večerná masáž.

V tejto súvislosti je zaujímavý výskum spoločností Finder.com a Pureprofile. Podľa nich Američania v roku 2019 minuli na nechcené darčeky k sviatkom približne 15,2 miliardy dolárov a 4 % z nich skončili v koši. Podobne hrozivé čísla by sme určite „namerali“ aj v našich končinách. Aj preto je dobré kupovať vianočné darčeky so zreteľom na prírodu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd