Aj vinári prehrali svoj boj s mrazmi. Vinič zamrzol

Aj vinári prehrali svoj boj s mrazmi. Vinič zamrzol
Veronika Sádovská

V posledných dňoch postihol mnohé regióny krajiny mráz. Vinári v Lubuskom vojvodstve v Poľsku utrpeli obrovské straty. Vinič sa im nepodarilo zachrániť. Zamrzol.

Nočné mrazy, ktoré sme zaznamenali v posledných dňoch v celej strednej Európe, spôsobili vinárom v Lubuskom vojvodstve v západnej časti Poľska obrovské straty. Kríky sú zamrznuté a úroda bude tento rok veľmi slabá.

Noc z pondelka na utorok bola pre vinárov kľúčová. „V tú noc tak silno mrzlo, že sa kríky nepodarilo zachrániť. Na niektorých miestach bolo dokonca -7 až -8 °C,“ povedala Nadia Rulak, reportérka TVN24. Dodala, že mrazy spôsobili obrovské straty.

 

„Pri tak nízkej teplote zlyhávajú všetky metódy, horiace sviečky aj uvoľňovanie tepla zo zeme," povedala Katarzyna Żelazna z Winnica Żelazny. „To, čo som tu našla, je veľmi smutný pohľad. Tri dni predtým bola vínna réva zelená a kvitla, a keď som prišla, bola sivá a hnedá. Vyzerala ako spálená," dodala.

Vinič je veľmi citlivý na mráz

Tento silný mráz zničil takmer všetko, čo by vinári tento rok mohli zožať. Krzysztof Fedorowicz z Winnice Miłosz povedal, že straty budú obrovské. „Samozrejme, nejaké ovocie bude, ale bude to 5 až10 % z toho, čo v bežnom roku.“ Finančné straty budú podľa neho veľmi veľké.

Naposledy bol taký silný mráz pred 13 rokmi. „Vinohrady som sadil v roku 2004, v roku 2011 sme mali taký mráz, takže sa to veľmi nestáva,“ dodal Fedorowicz.

 

Prichádza oteplenie

Epizóda veľmi chladného až mrazivého počasia je na konci. Prichádza už teplé počasie a to aj do týchto oblastí Poľska a na Slovensko. Ovocinárom a vinárom to už veľa úrody nezachráni, avšak pozitívom je, že už nebudú mať ďalšie výdavky na zahrievanie stromov a kríkov počas noci.

Isté je, že tohtoročná úroda bude veľmi slabá a rok 2024 sa určite zapíše do histórie nielen úrodou, ale aj rekordnými aprílovými teplotami, kvôli ktorým sa rast vegetácie urýchlil až o jeden celý mesiac.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
23 °C / 6 °C
Monika
Zajtra
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd