Aké bude LETO? Čakajú nás intenzívnejšie horúčavy a väčšie sucho. Môže za to Atlantik

Aké bude LETO? Čakajú nás intenzívnejšie horúčavy a väčšie sucho. Môže za to Atlantik
Veronika Salayová

Vedci predpovedajú, že nasledujúce letá v Európe budú oveľa horúcejšie a suchšie. Naznačuje to nový výskum atmosférickej cirkulácie v Atlantickom oceáne. 

Výskumníci prišli s najnovším zistením, že horúčavy v Európe sa v budúcnosti budú stupňovať a letá budú oveľa suchšie, než na aké sme doteraz zvyknutí.

Naznačuje to nová štúdia v odbornom časopise Weather and Climate Dynamics. Poprední európski vedci skúmali anomálie v severnom Atlantickom oceáne ohľadom topenia ľadovcov a primiešavania sladkej vody do Atlantiku.

Vyššie hladiny roztopenej sladkej vody v severnom Atlantiku vedú k teplejším suchším letám v Európe, ukazuje nový výskum. Podľa odborníkov množstvo sladkej vody z topiacich ľadovcov prúdiaceho do severného Atlantiku môže narušiť normálnu cirkuláciu oceánov a ovplyvniť globálnu klímu.

 

Dôležitú úlohu zohrajú aj vetry, ktoré sú taktiež rozhodujúcou súčasťou rozsiahlych anomálií atmosférickej cirkulácie. Práve táto sladká voda spolu s vetrami spustí reťaz udalostí, ktoré povedú k vyšším teplotám v Európe, ktoré naplno pocítime najmä v lete.

Zmeny sa už dejú

„V nasledujúcich letách sú nižšie troposférické vetry odklonené na sever nad severný Atlantik. Toto vychýlenie vetrov na sever tvorí súčasť rozsiahlej anomálie atmosférickej cirkulácie pozostávajúcej z viac cyklónovej cirkulácie nad subpolárnou oblasťou severného Atlantiku a viacanticyklonálna cirkulácia nad časťami Európy, ktorá spôsobuje teplejšie a suchšie počasie nad Európou,“ uvádza sa v štúdii. 

Zmeny sa už dejú a podľa prognostikov sa naplno prejavia do 5 rokov. Očakáva sa totiž, že topenie pevninského a morského ľadu sa v nasledujúcich desaťročiach zvýši a tento proces bude napredovať. Napríklad Grónsko už teraz zažilo nezvyčajne teplé leto, čo viedlo k zvýšenému prísunu sladkej vody do severného Atlantiku.

Vedci však nateraz nevedia presne povedať, ktorých európskych oblastí sa tieto horúčavy a suchá presne dotknú, no predikujú, že vlny horúčav zasiahnu aj zvyčajne chladnejšiu severnú Európu. 

 

„Vzhľadom na identifikované prepojenia medzi sladkovodnými anomáliami a následným vývojom oceánsko-atmosféry naše výsledky naznačujú, že modelom môže chýbať kľúčový zdroj variability klímy a potenciálnej predvídateľnosti na veľké vzdialenosti,“ uvádza sa v závere štúdie.

Bude potrebný ešte ďalší výskum na to, aby klimatické modely zachytili všetky fyzikálne procesy potrebné na presné predpovede počasia v rôznych častiach Európy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd