Aké bude počasie v MÁJI? Najprv bude príjemne teplo a potom čakajte toto...

Aké bude počasie v MÁJI? Najprv bude príjemne teplo a potom čakajte toto...
Veronika Salayová

Na dvere nám klope máj. Aké počasie na Slovensko prinesie tento mesiac? Máj začne príjemným letným počasím, no potom príde zmena. Ako sa to bude vyvíjať? 

Apríl sa nám blíži ku koncu a môžeme zhodnotiť, že tento mesiac bol veľmi prekvapivý. Na začiatku apríla teploty presahovali letné hodnoty, a dokonca atakovali tropickú hranicu +30 °C, no v polovici mesiaca došlo k veľkému zvratu.

Do Európy prišlo veľké ochladenie, ktoré zrazilo teploty až k jednociferným hodnotám. Spolu s ochladením sa na naše územie vrátili aj mrazy a sneženie. Najmä mrazy spred pár dní boli obzvlášť ničivé pre našich poľnohospodárov a ovocinárom. 

Mrazom je však nateraz koniec a do našej oblasti aktuálne prúdi teplý vzduch z Afriky a teploty každým dňom stúpajú vyššie a vyššie. Okrem teplého vzduchu však od nedeľného rána prúdi aj saharský prach, ktorý nad Slovenskom zotrvá niekoľko dlhých dní a bude ho aj poriadne veľa. 

 

Máj bude premenlivý

Apríl sa teda rozlúči teplým počasí a s teplotami okolo +25 °C a následne k nám zavíta máj, ktorý zo začiatku sľubuje taktiež veľmi príjemné a teplé počasie, najmä počas stredy 1. mája, kedy bude počasie priam ideálne. Teploty v tento sviatočný deň v najteplejších lokalitách Slovenska vystúpia až na +27 °C. 

Následne však nastane mierne zhoršenie počasia a máj začne premenlivo. Od štvrtku 2. mája treba počítať s prehánkami a búrkami a takýto charakter počasia bude prevládať na Slovensku dlhší čas. Teploty poklesnú z +25 °C pod +20 °C a črtajú sa aj chladnejšie dni s maximálnymi teplotami do +15 °C

Začne sa búrková sezóna

Prím v prvej polovici mája bude mať premenlivý charakter počasia s viacerými zrážkami a mnohými búrkami. Treba sa tak pripraviť na začiatok búrkovej sezóny, keďže tá sa v máji postupne rozbehne a búrok bude čoraz viac. 

 

Teplé oblečenie ešte úplne neodkladajte − ešte sa vám počas premenlivých májových dní zíde. Po tomto premenlivom období plného zrážok, búrok a aj ochladenia, sa opäť črtá krajšie a teplejšie májové počasie s teplotami nad +20 °C.

Postupný vývoj jednotlivých dní si pozrite TU >>>.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 4 °C
Blažena
Zajtra
Jasno
24 °C / 10 °C
Pankrác
Pondelok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Jasno
24 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Prehánky
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Dážď
19 °C / 6 °C
Svetozár
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd