Aké bude tohtoročné leto? Vedci našli odpoveď až v Grónsku

Aké bude tohtoročné leto? Vedci našli odpoveď až v Grónsku
Veronika Sádovská

Z toho, ako sa topí grónsky ľadovec je možné predpovedať letné počasie v Európe, tvrdia c najnovšej štúdií vedci. Na to, aby sme predpovedali leto u nás, tak budeme musieť zájsť až na tento najväčší ostrov na svete.

Hoci sú dlhodobé predpovede počasia zložité, nová štúdia naznačuje, že z rýchlosti topenia grónskeho ľadovca možno predpovedať, aké počasie tento rok v lete čaká Európu. Umiestnenie, rozsah a sila nedávnych sladkovodných udalostí naznačujú, že juh Európy zasiahne neobvyklé teplo a sucho, tvrdí výskum, ktorý cituje aj denník The Guardian.

Topenie ľadovcov nás už ovplyvňuje

Reťazec udalostí je zložitý a môžu doň zasahovať ďalšie faktory. Podľa hlavnej autorky štúdie Marileny Oltmannsovej z britského Národného oceánografického centra však prebieha zhruba takto. Teplé podmienky v Grónsku prinášajú do Atlantiku viac vody z topenia ľadovcov. Pretože je táto voda ľahšia ako morská, usadzuje sa na hladine oceánu a znižuje výmenu tepla medzi vzduchom a morom.

 

To vedie k silnejším vetrom v okolí oblasti topiacej sa vody. V zime tieto vetry spôsobujú posun Severoatlantického prúdu, ktorý je predĺžením Golfského prúdu, na sever. V lete nasledujúceho roku vetry sledujú smer tohto prúdu a sú presmerované na sever. To pomáha vytvárať typ podmienok veľkoplošnej atmosférickej cirkulácie, ktoré prinášajú teplejšie a suchšie počasie nad Európou.

Výskumy sa navzájom podporujú

Aj nedávny výskum uverejnený v časopise Weather and Climate Dynamics hovorí, že toto a nasledujúce letá majú byť teplejšie a suchšie. Pozorovali rovnaký jav, a to vyššie množstvo roztopenej sladkovodnej vody v Atlantiku.

Aj podľa nich  toto množstvo ovplyvňuje cirkuláciu v oceáne a tým ovplyvňuje pevninskú, ale aj globálnu klímu. Tieto zmeny už pociťujeme práve na teplejších a suchších letách. Tento trend ale bude pokračovať.

 

Marilena Oltmannsová hovorí, že umiestnenie, rozsah a silu sladkovodných udalostí možno použiť na odhad následného vzorca teplého a suchého počasia nad Európou. „Na základe zisteného reťazca udalostí očakávame, že podmienky medzi oceánom a atmosférou budú tento rok priaznivé pre neobvykle teplé a suché leto nad južnou Európou," uviedla.

Ako budú aj ďalšie európske oblasti ovplyvnené nie je úplne jasné, avšak skúsenosti z posledných rokov hovoria, že nezvyčajné horúčavy sa dostanú aj do severných oblastí Európy. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 4 °C
Jarmila
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Občasný dážď
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
23 °C / 7 °C
Galina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd