Ako sa zbaviť mikroplastov z vody? Vedci vyvinuli jednoduchú metódu

Ako sa zbaviť mikroplastov z vody? Vedci vyvinuli jednoduchú metódu
Zuzana Macháčová

Vedci vyvinuli jednoduchú metódu, ako zbaviť vodu z vodovodu mikroplastov. Ide o najúčinnejší, veľmi jednoduchý a aj lacný proces.

Nano- a mikroplastové častice možno nájsť prakticky všade – od oblakov a zrážok až po naše telá. Tieto škodliviny sa dostávajú aj do vodovodných sietí.

Plastové častice majú priemer od tisíciny milimetra do 5 mm. Hoci ich vplyv na naše zdravie stále nie je úplne preskúmaný, predbežný výskum ukazuje, že ich konzumácia môže mať vplyv na črevný mikrobióm.

Ako sa môžete zbaviť mikroplastov z vody z vodovodu? Špecializované filtračné systémy sú dostupné na predaj, ale ich vysoká cena je prekážkou ich širokého použitia. Vedci zverejnili v časopise Environmental Science & Technology Letters štúdiu, ktorá predstavuje lacnejšiu a jednoduchšiu alternatívu.

Výhody tvrdej vody

Vedci z univerzity Ji'nan uskutočnili experiment na vzorkách vody z vodovodu s rôznym stupňom tvrdosti. Do vody sa pridali rôzne koncentrácie nano- a mikroplastových častíc a potom ich varili 5 minút. Keď sa voda ochladila, autori zmerali množstvo voľne plávajúceho plastu v nej.
 
Ako sa ukázalo, v procese varu tvrdej vody bohatej na minerály sa na plastových časticiach usadzoval uhličitan vápenatý, teda vodný kameň. Ten by sa potom usadil vo vnútri kanvice, kde by sa dal vybrať. Jemné častice uhličitanu vápenatého plávajúce vo vode sa dajú odfiltrovať, napríklad preliatím vody z kanvice cez kávový filter.
 
Efekt eliminácie mikroplastov bol zreteľne viditeľnejší v prípade tvrdej vody – zo vzorky obsahujúcej 300 miligramov uhličitanu vápenatého na liter prevarenej vody bolo odstránených až 90 % plastových častíc.
 
V prípade mäkkej vody s obsahom menej ako 60 mg uhličitanu vápenatého na liter sa varom odstránilo asi 25 % mikroplastov.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd