Ako si komáre vyberajú, koho uštipnúť? Vedci poznajú odpoveď

Ako si komáre vyberajú, koho uštipnúť? Vedci poznajú odpoveď
Ema Bazhaykin

Nie každá krv chutí komárom rovnako. Niekto celé leto bojuje s komárími štípancami, iného sa tieto potvory ani nedotknú. Vedci vedia, prečo. 

Stalo sa vám už, že aj keď ste spali v izbe viacerí, jeden sa ráno zobudil celý od komárích štípancov a nevyspatý pre neustále bzučanie, zatiaľ čo druhý sa vyspal sladko a komáre sa ho ani nedotkli? To, že niektorí ľudia chutia komárom viac, má svoje vysvetlenie. 

Vedci zistili, že samice komárov sú pri hľadaní koristi veľmi vyberavé. Tieto parazity, ktorých strava je založená na krvi, majú mimoriadne citlivý čuch, ktorý sa dá prirovnať k akémusi radaru. Vďaka nemu komáre na vzdialenosť až 30 m vedia určiť a rozlíšiť, ktorý zdroj krvi je pre ne najatraktívnejší.

Komárom nestačí len cítiť ľudský pach, identifikujú aj individuálny „mikrobiálny podpis“, teda akýsi jedinečný súbor mikroorganizmov.

 

Ktorá krv komárom vonia?

Komáre sú tvory vyberavé a keď majú možnosť, nesadnú si len tak na hocikoho. Vďaka individuálnemu mikrobiálnemu súboru každého človeka vedia napríklad určiť aj to, kto má akú imunitu.

Experimenty ukázali, že samice komárov sa neustále vzdelávajú. Boli im ponúknuté dva kusy látky, z ktorých jedna vydávala ľudský zápach. Všetky pokusné samice sa usilovali o tú s ľudskou vôňou. 

Odborníci tiež zistili, že stravovacie preferencie komárích samíc sa líšia v závislostí od teplôt. Inak sa správajú v horúčavách a inak, keď teploty klesnú.

 

V teplom období komáre často radšej sajú krv z vtákov, zatiaľ čo v chladnejších obdobiach obľubujú krv cicavcov. Pred nami je vlna nepríjemných horúčav, zostáva nám teda dúfať, že to prinesie aspoň takéto pozitívum a od komárov budeme mať na pár dní pokoj.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
19 °C / -2 °C
Demeter
Zajtra
Jasno
22 °C / 4 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Dobromila
Utorok
Polooblačno
19 °C / 4 °C
Klára
Streda
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Simona
Štvrtok
Skoro jasno
17 °C / 2 °C
Aurélia
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / 0 °C
Aurélia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd