Ako vyzerá zatmenie Slnka z vesmíru? Z tejto fotografie budete mať zimomriavky

Veronika Sádovská

NASA zverejnila pôsobivú fotografiu Zeme počas zatmenia Slnka, ktoré sa odohralo 8. apríla tohto roku. Zaujímavá fotografia z vesmíru vám určite vyrazí dych.

Deň 8. apríl 2024 sa do života mnohých hlavne severoameričanov určite zapíše do spomienok ako veľký deň. Divadlo, ktoré nastáva počas zatmenia Slnka je výnimočné. Nejde len o to, že uprostred dňa nastane tma ako v noci, ale aj príroda, zvieratá, všetko stíchne v magickom tichu na niekoľko minút.

Toto predstavenie dokáže ľuďom, ktorí ho prežívajú naživo spôsobiť husiu kožu a dvihnúť adrenalín do astronomických výšok. Čo sa ale deje z opačnej strany? Ako vyzerá zatmenie z vesmíru?

 

Tieň nad Severnou Amerikou

Túto satelitnú snímku zverejnila NASA. Zobrazuje Zem zo vzdialenosti asi 1,5 milióna kilometrov z pohľadu družice na pozorovanie Zeme, ktorá je tam umiestnená. Snímka pôsobivo odhaľuje celý rozsah mesačnej tieňovej zóny, ktorá je široká viac ako 3000 kilometrov.

Zatmenie Slnka tak vyzerá ako obrovská čierna škvrna takmer na polovici tejto časti Zeme. A také majestátne aj to zatmenie bolo. Ako čiastočné zatmenie bolo viditeľné ešte aj v ďalších častiach našej planéty.

Zatmenie Slnka z vesmíru
Zatmenie Slnka z vesmíru, NASA

Najbližšie zatmenia

Najbližšie zatmenie Slnka, ktoré uvidíme aj na Slovensku nastane už budúce rok a to 25. marca. Bude však len čiastočné a nebude mať úplne čaro ako to úplné. Na to si ešte počkáme.

 

Ako ďalšie uvidíme prstencové zatmenie Slnka a to v roku 2075 a najbližšie úplné zatmenie Slnka viditeľné u nás bude až v roku 2135, teda pravdepodobne sa ho nikto z nás nedožije. Avšak zúfať nemusíte, stačí o pár rokov vycestovať znova do USA, kde bude takéto úplné zatmenie Slnka viditeľné už budúci rok v auguste.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
25 °C / 9 °C
Galina
Zajtra
Skoro jasno
25 °C / 10 °C
Florián
Nedeľa
Prehánky, búrky
25 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Prehánky, búrky
23 °C / 5 °C
Hermína
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 6 °C
Monika
Streda
Prehánky
21 °C / 4 °C
Ingrida
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd