AKTUÁLNE: Pozor na horách. Platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

AKTUÁLNE: Pozor na horách. Platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva
Veronika Sádovská

Na horách si dávajte pozor. Platí tam totiž zvýšené riziko pádu lavín kvôli čerstvej vrstve snehu a previatemu snehu.

V Nízkych Tatrách platí aktuálne 3. stupeň lavínového nebezpečenstva. To sa zvýšilo po prechode frontu, ktorý priniesol nový sneh aj silný vietor.

Nad hornou hranicou lesa v západnej časti Nízkych Tatier vyhlásili pre dnešok zvýšené lavínové nebezpečenstvo, konkrétne tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pribudlo tam okolo 30 centimetrov snehu. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS).

Hranica sneženia aktuálne klesla na 700 metrov. „Prechod frontu sprevádzal veľmi silný severozápadný vietor. Hlavnými problémami sú preto nový sneh a vetrom previaty sneh. Vietor pôsobil hlavne nad hornou hranicou lesa," vysvetlil.

Nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov a aj strmé žľaby v najvyšších polohách. Tam vietor počas dňa ukladal sneh do snehových vankúšov a dosák a vytvorili sa preveje.

Vo všetkých ostatných pohoriach platí 2. stupeň lavínového nebezpečenstva a teda mierne lavínové nebezpečenstvo. Staršia snehová pokrývka postupne striedaním vyšších a nižších teplôt stvrdla a vytvorila na povrchu ľadová vrstva. 

Nestabilitu spôsobil pravé čerstvo napadnutý sneh, ktorý ešte nie je previazaný s tým starým. Dávajte si sa horách pozor.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd