AKTUALITA: Česko zasypal sneh. Niektoré cesty sú neprejazdné

AKTUALITA: Česko zasypal sneh. Niektoré cesty sú neprejazdné
Veronika Salayová

V Česku vo vyšších polohách počas noci výrazne nasnežilo, čo sa prejavuje mnohými komplikáciami na cestách. Niektoré cesty sú z dôvodu veľkého množstva snehu neprejazdné. 

Po mnohých nadpriemerne teplých týždňoch a po letných dňoch, keď sa teploty dostali až na hodnotu +25 °C, prišlo aj do Čiech veľké ochladenie a vo vyšších polohách do rána aj výrazne nasnežilo.

Na horách dnes ráno objavilo výraznejšie sneženie, ktoré prinieslo okolo 10 cm čerstvého snehu. ČHMÚ informovalo, že aj v nižších polohách sa môžu dnes prechodne vyskytnúť snehové vločky alebo krúpy, najmä počas intenzívnych prehánok.

 

Sneženie skomplikovalo dopravu

Napríklad dnes v západočeskej časti Šumavy museli cestári vyjsť s pluhmi. Mráz a sneženie komplikuje aj dopravu v pohraničných oblastiach Juhočeského kraja.

Šumava
Šumava, foto: In-počasí

Dnes predobedom došlo aj ku komplikáciám na českých cestách. Z dôvodu napadnutého snehu je v Kvelnave na Prachaticku je aktuálne neprejazdná doprava I/39 − uviazol tu kamión.

Ďalšie komplikácie českí vodiči hlásia na trase Pihlov - Pernek, kde dva kamióny uviazli v kopci. 

Aj cesta I/4 smer Rasnice-Strazný je aktuálne neprejazdná, keďže kamióny pre mráz a sneh neprechádzajú a zablokovali cestu. 

Môže napadnúť ešte 30 cm snehu

Podľa meteorologičky Taťány Míkovej môže v Česku napadnúť v apríli viac snehu ako napríklad vo februári tohto roku.

 

 „Počítame s tým, že úhrn nového snehu môže na niektorých miestach, napríklad v oblasti Šumavy alebo Krkonôš, byť len do soboty 30 centimetrov a ešte počas soboty môže pripadnúť ďalších 5 až 10, v ojedinelých prípadoch 15 centimetrov,“ poznamenala.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pondelok
Oblačno
20 °C / 3 °C
Hermína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd