Ďalšie silné zemerasenie v Rumunsku. Pocítli sme ho aj na Slovensku

Dominik Cenkner

Len v pondelok zasiahlo Rumunsko zemetrasenie o sile až 5,2 magnitúdy. Tamojší obyvatelia si však rozhodne nemôžu vydýchnuť, v utorok popoludní krajinu zasiahlo ďalšie, ešte silnejšie zemetrasenie, ktoré bolo zaznamenané aj na Slovensku.

Včera zaznamenali v Rumunsko pomerne silné zemetrasenie. Ku pondelkovým otrasom došlo o 15:28 h. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 8 km od mesta Runcu s počtom obyvateľov približne 5 700 a 74 km od mesta Drobeta-Turnu Severin s počtom obyvateľov 102 000.

Hypocentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 15 km. Otrasy boli zaznamenané až 600 km od epicentra, a dokonca ich pocítili aj na ukrajinsko-slovenských hraniciach.

Ani nie po 24. hodinách krajinu zasiahli ďalšie otrasy. Tentokrát oveľa silnejšie, ktoré spôsobili aj škody a boli zaznamenané aj na Slovensku.

Utorkové zemetrasenie prinieslo ešte väčšiu intenzitu

Zemetrasenie zasiahlo pritom rovnakú oblasť ako v pondelok. Podľa údajov z Európskeho stredomorského seizmologického centra (EMSC) sa epicentrum utorkového zemetrasenia nachádzalo 56 km severovýchodne od mesta Drobeta-Turnu Severin, v ktorom žije cez 100 000 obyvateľov. 

Hypocentrum sa nachádzalo v hĺbke 40 km. EMSC uvádza, že zemetrasenie malo silu až 5,5 magnitúdy. Niektoré zdroje však hovoria o sile 5,6 či dokonca 5,7 magnitúdy.

zdroj: emsc.eu
zdroj: emsc.eu

„Zemetrasenie som pocítil v obchode a bolo silnejšie ako to včerajšie,“ uvádza jeden z obyvateľov na stránke EMSC. Podľa ďalšieho otrasy trvali okolo 15 sekúnd. 

Zemetrasenie sme pocítili aj u nás 

Podľa prvých informácii z Rumunska si dnešné zemetrasenie nevyžiadalo výraznejšie škody. Zemetrasenie poškodilo niekoľko budov, na cesty popadala omietka, ši strešná krytina a ľudia v panike vybiehali zo svojich domov.

Hlásené sú zatiaľ len menšie zranenia. Informácie zatiaľ nehovoria o obetiach na životoch. 

Tak ako v prípade pondelkového zemetrasenia, aj to dnešné, sme cítili aj na Slovensku. Zachytili ich seizmogramy tak na východe krajiny - Kolonické sedlo, ako aj na západe - Železná studnička. 

Záznam seizmogramu zo Železnej studničky, zdroj: seismology.sk
Záznam seizmogramu zo Železnej studničky, zdroj: seismology.sk

Séria zemetrasení v Rumunsku prišla len týždeň po katastrofálnych zemetraseniach v Turecku a Sýrii. Tie si vyžiadali už vyše 37 000 obetí - 31 tisíc hlási Turecko a vyše 6 tisíc Sýria. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd