AKTUALITA: Masívne záplavy v Rusku. Pod vodou je už viac než 10 000 domov

AKTUALITA: Masívne záplavy v Rusku. Pod vodou je už viac než 10 000 domov
Ema Bazhaykin

Stúpajúce hladiny riek v oblastiach Uralu a západnej Sibíri ohrozujú okolité mestá a dediny. Voda zaplavila už tisíce domov.

Po dlhej a krutej zime prichádza do Ruska jar, ktorá je dobre známa aj topením obrovského množstva ľadu a snehu v riekach. Posledné dni práve tento problém ohrozuje obyvateľov obcí v blízkostiach riek Ural a Volga. Záplavy za posledné dni vyhnali z domovov už tisíce obyvateľov.

 

Záchranné služby pokračujú s evakuáciou miest postihnutých stúpajúcou hladinou riek. Ministerstvo pre mimoriadne situácie uvádza, že zatiaľ bolo zatopených viac ako 10 400 obytných domov.

Zaplavené sú celé mestá a dediny
Zaplavené sú celé mestá a dediny, foto: Meduza 

Pretrhnutá priehrada

Najťažšiu situáciu zatiaľ zažila Orenburská oblasť, kde sa v posledných dňoch pre silný dážď v piatok večer pretrhla priehrada a voda zaplavila druhé najväčšie mesto oblasti Orsk. Situácia si vynútila evakuáciu už vyše 4 000 obyvateľov. 

Za posledných 24 hodín sa hladina vody v rieke Ural zvýšila o 16 a 24 cm v blízkosti Orenburgu, hladina vody v rieke Samara sa zvýšila dokonca o 40 cm v okolí mesta Buzuluk.

Takto prebieha evakuácia obyvateľov.
Takto prebieha evakuácia obyvateľov., foto: Meduza

Na miesto nešťastia pricestoval aj šéf Ministerstva pre mimoriadne situácie Alexander Kurenkov. Situáciu označil za kritickú. Stúpajúca hladina vody na Urale v dôsledku povodne už dorazila aj do Orenburgu.

 

Teploty budú stúpať a očakáva sa ďalšia fáza topenia snehu, čo povedie k ďalšej vlne záplav. Úrady sa už chystajú k evakuácii obyvateľov a v celom regióne bola zavedená federálna pohotovosť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd