AKTUALITA: Na hlavný cestný ťah na strednom Slovensku sa zosunula pôda

AKTUALITA: Na hlavný cestný ťah na strednom Slovensku sa zosunula pôda
Peter Minárik

Na hlavný cestný ťah na strednom Slovensku došlo vplyvom intenzívnych zrážok k zosuvu pôdy, ktorý výrazne obmedzí dopravu. Situácia v súvislosti so zrážkami sa zhoršuje a problémy začínajú spôsobovať aj vodné toky.

Slovensko od včerajšieho večera sužujú veľmi intenzívne zrážky, ktoré začínajú spôsobovať veľké problémy. Najhoršia situácia je na strednom Slovensku, kde už spadlo oveľa viac zrážok, ako sa pôvodne očakávalo, čo začína spôsobovať výrazné problémy.

Vodné toky na našom území začali prudko stúpať a okrem stúpajúcich vodných tokov rastie aj riziko zosuvu pôdy, prepadov a padaniu skál. K prvému incidentu už došlo na strednom Slovensku a to dokonca na našom hlavnom cestnom ťahu.

Spadli desiatky milimetrov zrážok

Numerické predpovedné modely celkom jednoznačne poukazovali na to, že najhoršia situácia sa dnes očakáva na strednom Slovensku, kde by malo spadnúť viac ako 20 mm zrážok. Najviac zrážok sa očakávalo v Banskobystrickom kraji, kde malo spadnúť od 30 do 50 mm zrážok. Situácia je však iná. Už teraz spadlo viac zrážok, ako sa čakalo.

 

Na našom území zatiaľ spadlo v priemere od 3 do 15 mm, no na strednom Slovensku aktuálne evidujeme oveľa výraznejšie zrážkové úhrny. Prejavuje sa tu totiž náveterný efekt.

Intenzívne zrážky sa vyskytujú predovšetkým v oblasti Nízkych Tatier. V Demänovskej Doline spadlo za 9 hodín už viac ako 56 mm zrážok, čo je viac ako očakávali numerické modely za celý dnešný deň. Intenzívne zrážky hlásia aj Donovaly, kde spadlo vyše 40 mm.

v oblasti Nízkych Tatier už spadlo viac ako 50 mm zrážok
v oblasti Nízkych Tatier už spadlo viac ako 50 mm zrážok, zdroj: SHMÚ
 

Pod Donovalmi sa zosunul svah

Práve intenzívne zrážky v oblasti Nízkych Tatier spôsobujú problémy. Pod Donovalmi sa zosunul svah a zásyp zasahuje na hlavný cestný ťah.

pod Donovalmi sa zosunul svah
pod Donovalmi sa zosunul svah, foto: Banskobystrická regionálna správa ciest, a.s.

Banskobystrická regionálna správa ciest uviedla, že zosuv pôdy aktuálne obmedzuje dopravu v jednom jazdnom pruhu. Pri prejazde treba zvýšiť opatrnosť.

Intenzívne zrážky na našom území začínajú situáciu zhoršovať. Vodné toky prudko rastú a na strednom Slovensku už dosahujú úroveň povodňových stupňov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Servác
Zajtra
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Streda
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd