Na Slovensko a do Európy prišla ZIMA. V Tatrách ZAČALO SNEŽIŤ. Pozrite si fotky

Na Slovensko a do Európy prišla ZIMA. V Tatrách ZAČALO SNEŽIŤ. Pozrite si fotky
Peter Minárik

Do Európy dnes vpadol chladný vzduch. Ten bol nečakane studený a v porovnaní s dlhodobým normálom výrazne podpriemerný. Výrazné ochladenie a zrážky spôsobili, že sneh sa vrátil hneď na niekoľko európskych hôr. Podvečer začalo snežiť aj na hrebeňoch Tatier.

Európu po búrkach zasiahla vlna veľmi chladného počasia. Za studeným frontom k nám začal prúdiť chladný vzduch až zo Severného mora. Vpády chladného vzduchu síce bežné sú, no dnešný vpád chladného vzduchu je zaujímavý tým, že uprostred leta priniesol na naše územie prvý sneh.

Počas dňa prichádzali hlásenia o snežení na európskych kopcoch, no večer teplota začala klesať aj u nás a sneh sa začal objavovať aj v Tatrách.

V Tatrách začalo snežiť

Dnešné teploty na našom území sú poriadne nízke. Ak ich porovnáme s dlhodobým normálom, tak zistíme, že teploty sa dnes pohybujú o 8 až 13 °C pod hranicou dlhodobého normálu. Dnešné teploty teda uprostred leta nie sú bežné.

Maximálne teploty sa počas dnešného dňa pohybovali väčšinou pod hranicou +20 °C, pričom vo výškach je ešte chladnejšie.

Výraznejšie sa začalo ochladzovať dnes popoludní. Na poludnie sa ešte teplota na Lomnickom štíte pohybovala na úrovni +4 °C, no následne začala prudko klesať. O 14:00 bolo na našej najvyššie položenej meteorologickej stanici len +1 °C a po 16:00 začalo mrznúť. Aktuálne sa teplota na Lomnickom štíte pohybuje okolo úrovne -2 °C a ako môžete vidieť aj na videu, tak začalo snežiť.

Sneženie sa objavuje nielen na Lomnickom štíte, kde sa už dokonca vytvorila snehová pokrývka, no zasnežené je aj Lomnické sedlo, ktoré sa nachádza vo výške 2 190 m n.m.

Sneží aj inde v Európe

Chladný vzduch sa však prejavuje aj v iných európskych krajinách. Na najvyššej hore Nemecka Zugspitze napadlo počas dnešného dňa 5 až 10 cm nového snehu. Teplomer už ráno ukazoval len hodnotu -4 °C.

Sneženie v podvečerných hodinách hlásia aj zo slovinskej najvyššej hory Kredarica. Výrazne sneží aj vo Švajčiarsku, kde sneh pokryl niekoľko oblastí. Fotky z oblastí, kde dnes sneží nájdete v galérii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd