AKTUALITA: Na tektonickom zlome v Jadranskom mori došlo k silnejšiemu zemetraseniu. Hrozia ďalšie?

AKTUALITA: Na tektonickom zlome v Jadranskom mori došlo k silnejšiemu zemetraseniu. Hrozia ďalšie?
Peter Minárik

Oblasťou Jadranského mora dnes v dopoludňajších hodinách otriaslo silnejšie zemetrasenie, ktoré bolo cítiť na oboch stranách Jadranského mora v Chorvátsku aj v Taliansku. K incidentu došlo na pomerne novo objavenom zlome.

V centrálnej časti Jadranského mora došlo dnes o 10:23 k silnejšiemu zemetraseniu, ktoré bolo cítiť v mnohých mestách a v obciach v Taliansku, ako aj v Chorvátsku. K udalosti došlo uprostred mora, no odborníci uviedli, že vlna tsunami sa neočakáva a možno očakávať len výraznejšie vlnobitie.

Epicentrum zemetrasenia ležalo medzi mestami Dubrovník a Bari v hĺbke zhruba 10 km, podľa aktuálnych dát malo zemetrasenie magnitúdu 4.8.

epicentrum zemetrasenia
epicentrum zemetrasenia, zdroj: EMSC

Zemetrasenie bolo cítiť v Taliansku, no oveľa viac hlásení o zaznamenaných účinkoch zemetrasenia pochádza z Chorvátska a to predovšetkým z okolia Dubrovníka a mesta Split.

 

Obyvatelia zaznamenali trasenie pohárov a lustrov. Výraznejšie škody nateraz hlásené nie sú.

Novoobjavený zlom

K udalosti došlo na pomerne novoobjavenom tektonickom zlome. Americkí a chorvátski vedci pred zhruba 15 rokmi objavili, že pod dnom južného Jadranu prechádza aktívny tektonický zlom, dlhý najmenej 200 kilometrov.

V oblasti sa aj v novodobej histórii vyskytovali zemetrasenia. Napríklad v roku 1667 zničilo ničivé zemetrasenie mesto Dubrovník a v novšej histórii je pamätný rok 1979, kedy zemetrasenie o sile 7.1 zasiahlo Čiernu Horu. Až donedávna však panoval vedecký konsenzus, že horotvorný proces medzi Dinárskymi vrchmi na pevnine a ostrovmi na pobreží Jadranu sa skončil, no novoobjavený aktívny zlom všetko zmenil.

 
 

Sieť GPS aparatúr zachytila, že územie Talianska, konkrétne päta talianskej čižmy sa približuje k chorvátskemu pobrežiu rýchlosťou štyri milimetre za rok. To na prvý pohľad nevyzerá veľa, no Jadranské more sa takto uzatvára tempom zhruba 4,5-kilometra za milión rokov. Jeho protiľahlé brehy sa tak stretnú o 50 až 70 miliónov rokov.

Oblasť Jadranského mora je tak stále seizmicky aktívna a aj v budúcnosti treba počítať so zemetrasením.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd